Na hlavný obsah

Zimné hry v oblastiach, kde nesneží. Peking utvorí históriu, ktorú osobne uvidia len vyvolení

ZOH 2022 poznačia aj pandémia či bojkoty.

Zimné hry v oblastiach, kde nesneží. Peking utvorí históriu, ktorú osobne uvidia len vyvolení
Pracovníci tlačia vozík v olympijskej dedine zimných olympijských a paralympijských hier v Pekingu. Foto: TASR/AP

Päť olympijských kruhov budú môcť ľudia v priebehu ostatných štyroch rokov už tretíkrát po sebe vidieť v Ázii. Po ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu a OH 2020 v japonskom Tokiu bude do tretice hostiť olympiádu čínsky Peking, a to od piatka 4. februára do 20. 2. 2022.

Pôjde historicky o 24. zimnú olympiádu, po tokijskej letnej taktiež s prívlastkom „pandemická“, ktorá sa uskutoční len pol roka po konci OH v Japonsku. Peking sa zároveň stane vôbec prvým mestom, ktoré sa bude pýšiť historickým titulom hostiteľa letných aj zimných OH. Letná olympiáda sa tam pritom konala pomerne nedávno – v roku 2008.

Rodová vyváženosť, rekordný počet medailových sád

Peking je hlavným mestom Číny a má približne 20 miliónov obyvateľov. Je to jedno z najväčších miest na svete (ôsme najväčšie v tesnom závese za indickým Bombajom).

Celkovo sa na ZOH 2022 uskutoční 109 podujatí v 15 disciplínach v siedmich športoch – biatlon, boby, curling, ľadový hokej, sánkovanie, korčuľovanie a lyžovanie.

Očakáva sa účasť približne 90 národných olympijských výborov (NOC). Súťažiť bude okolo 2 900 športovcov, Slovákov tam bude 50.

Na ZOH 2022 rozdelia rekordný počet 109 medailových sád. V porovnaní s Pjongčangom pribudlo sedem nových disciplín – monoboby žien, miešaná štafeta v šorttreku, big air mužov aj žien v akrobatickom lyžovaní, súťaže miešaných tímov v skokoch na lyžiach, snoubordkrose aj v akrobatickej disciplíne aerials.

Napriek tomuto prírastku by celkove malo súťažiť o 41 športovcov menej ako na ZOH v Pjongčangu – spolu 2 892, z čoho bude 1 578 mužov a 1 314 žien (ide o odhad, pozn.). Spomenuté čísla predznačujú tiež vysoké percento rodovej vyváženosti – 55 % mužov a 45 % žien, čo znanená, že pôjde dosiaľ o rodovo najvyváženejšie ZOH.

Kde sa bude súťažiť?

Počas 17 dní hier sa použije 13 miest rozdelených medzi zóny Peking, Čang ťia-kchou (220 km od centra Pekingu) a Jen-čching (90 km) – sú to horské strediská a pôjde o tri samostatné centrá s vlastnými dedinami.

Obe strediská prepojí s Pekingom nový rýchlovlak (350 km/h), ktorý sprevádzkovali v januári 2020. Do vzdialenejšieho zo stredísk sa dostane za 47 minút.

Päť zo siedmich miest v súťažnej zóne v Pekingu 2022 bude pôvodnými miestami z Pekingu 2008 – vrátane ikonického národného štadióna „Vtáčie hniezdo“, ktorý bude hostiť otvárací a záverečný ceremoniál.

Jedno nové miesto, národný rýchlokorčuliarsky ovál (National Speed Skating Oval), postavili v Pekingu a existujúce miesta sa pre hry renovovali.

Vo Vodnej kocke, ktorú transformovali z miesta pre súťaže v plávaní na Ľadovú kocku, sa budú konať súťaže v curlingu. Hokejové zápasy obslúžia štadióny National Indoor Stadium a Wukesong Sports Centre.

V Jen-čchingu v National Alpine Ski Centre sú zjazdovky pre alpské lyžiarske disciplíny a tobogan National Sliding Centre pre súťaže v bobistov, skeletonistov a sánkarov so 16 zákrutami – vrátane jednej unikátnej 360-stupňovej.

Druhé stredisko Čang-ťia-kchou leží v blízkosti Veľkého čínskeho múra. Uskutoční sa tam väčšina súťaží v akrobatickom lyžovaní a v snoubordingu – hostiť ich bude zrenovovaný Genting Snow Park A a B. Ďalšie tri športoviská sú úplne nové.

Na mostíkoch National Ski Jumping Centre s unikátnou okrúhlou strešnou konštrukciou sa uskutočnia súťaže v skokoch na lyžiach a skokanská časť severskej kombinácie. Bežci na lyžiach a združenári budú súťažiť v National Cross Country Centre, biatlonisti v National Biathlon Centre.

Aj prívlastok zelené

Peking sa zároveň zaviazal usporiadať uhlíkovo neutrálne hry. Majú mať pozitívny environmentálny, ekonomický a sociálny vplyv. ZOH 2022 budú prvými olympijskými hrami, na ktorých budú všetky miesta napájané obnoviteľnou energiou, pričom primárnym zdrojom energie bude slnečná a veterná energia.

Prírodné chladiace systémy na CO2 sa budú používať na väčšine ľadových plôch v Pekingu 2022. Chladivo R449, ktoré má nízky potenciál globálneho otepľovania, sa bude používať na štadiónoch ľadového hokeja a curlingu.

Energeticky úsporné vozidlá a vozidlá s čistou energiou budú tvoriť 100 % všetkých osobných automobilov a 84,9 % všetkých vozidiel. Vozový park Pekingu 2022 bude zahŕňať 816 vozidiel poháňaných vodíkom, 370 čistých elektrických vozidiel, 478 vozidiel poháňaných zemným plynom, 1 807 hybridných vozidiel a 619 vozidiel na konvenčnú energiu.

Tvrdé opatrenia, prípravy v bubline

Organizátori ZOH 17. januára oznámili, že podujatia budú prístupné len pre pozvané skupiny divákov. Už dávnejšie predtým padlo rozhodnutie o tom, že lístky sa budú predávať len pre obyvateľov Číny a tých, čo majú trvalý pobyt v krajine, pričom musia spĺňať prísne protipandemické podmienky.

Už samotné prípravy na samotné ZOH boli v takzvanej „bubline„. Zahraničné média sa sťažovali, že nemali prakticky žiadne možnosti mapovať prípravy, pripomína portál olympic.sk s tým, že ich nepustili ani na októbrovú slávnosť príchodu olympijského ohňa z Grécka do Pekingu a aj zastupiteľské úrady štátov v Číne sa sťažovali na absenciu relevantných informácií.

Až od októbra 2021 sa na olympijských športoviskách aj s medzinárodnou účasťou postupne konali testovacie súťaže v šortreku, rýchlokorčuľovaní, krasokorčuľovaní, sánkovaní, boboch a v skeletone (súťažiam v tobogane predchádzali dlhšie tréningové kempy), snoubordingu, akrobatickom lyžovaní, skokoch na lyžiach a v severskej kombinácii.

Návštevy zahraničných expertov komplikovala 21-dňová pandemická karanténa a všetko tak mali na starosti domáci organizátori, ktorí dosiaľ nemali veľa skúseností s organizáciou zimných podujatí.

Všetci účastníci hier sa počas celého pobytu budú môcť pohybovať len v tzv. uzavretom okruhu a využívať pritom len oficiálnu dopravu. Komerčné lety sú povolené len na cestu do Číny. Naspäť môže každý letieť len zmluvným alebo dočasným letom, čo sa však odporúča aj na cestu tam.

Každý akreditovaný novinár musí mať najneskôr dva týždne pred odletom kompletné očkovanie proti covidu, inak by po prílete musel absolvovať na vlastné náklady 21-dňovú karanténu.

Testovanie na koronavírus bude každodenné, a to nielen u členov výprav, ale u všetkých akreditovaných – prostredníctvom výterov z nosohltana. Opatrenia zahŕňajú tiež osobitné presuny a samostatné stravovanie.

Športovci a účastníci ZOH so zásadnými úlohami môžu pokračovať vo svojej činnosti aj v prípade, keď budú blízkym kontaktom pozitívne testovanej osoby.

Tí s pozitívnym testom ukončia predpísanú karanténu, ak nebudú mať príznaky a budú mať dva dni po sebe negatívny test. Medzi jednotlivými odbermi však musí ubehnúť minimálne 24 hodín. Následne ich prepustia a zaradia do systému úzkych kontaktov.

Diplomatický bojkot

Hry silne kritizovali a naďalej kritizujú pre obvinenia z porušovania ľudských práv v Číne, najmä voči menšinovej ujgurskej populácii. Viaceré krajiny ohlásili diplomatický bojkot.

Ako prvé tak urobili Spojené štáty, neskôr sa pridala Veľká Británia, Austrália, Kanada či Rakúsko.

K bojkotu sa následne pridal aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Do Pekingu neplánujú ísť ani predstavitelia Nového Zélandu či japonský premiér Fumio Kišida.

Diplomatický bojkot odôvodnili všetci spomenutí porušovaním ľudských práv v Číne. Peking tieto iniciatívy odsúdil a pohrozil protiopatreniami.

Zo slovenských politikov svoju neúčasť na olympiáde potvrdili prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Ten dávnejšie uviedol, že podľa jeho informácií sa na olympiádu nechystá ani nikto z vlády.

Svoju neúčasť neskôr potvrdil Heger aj pre web Správy RTVS. Olympionikom však zaželal dobrú formu a poďakoval im vopred za reprezentáciu krajiny. Ich výkony bude aj napriek osobnej neúčasti „so záujmom sledovať.“

Aliancia 243 ľudskoprávnych a mimovládnych organizácií vyzvala 28. januára na diplomatický bojkot hier. Vlády sveta vyzvala, aby sa pripojili k diplomatickému bojkotu hier, a športovcov a sponzorov, aby nelegitimizovali porušovanie práv zo strany čínskej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport