Na hlavný obsah

Analytik pred maďarskými voľbami: Videli a počuli sme výsledky propagandistickej mašinérie vlády

Vzorec je podľa neho jednoduchý.

Analytik pred maďarskými voľbami: Videli a počuli sme výsledky propagandistickej mašinérie vlády
Na snímke maďarský predseda vlády Viktor Orbán. Foto: TASR

V Maďarsku vrcholí kampaň pred nedeľnými (3. 4.) parlamentnými voľbami. Obe veľké zoskupenia – vládna strana Fidesz v spolupráci s Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou a združenie opozičných strán pod názvom V jednote za Maďarsko – nasadzujú rôznorodé prostriedky. Odkazy sa zjednodušujú.

Chcete bojovať na rusko-ukrajinskom fronte? – voľte opozíciu. To je podstata každého prejavu premiéra Viktora Orbána. Opozičný líder Péter Márki-Zay zasa odkazuje – Putin alebo Orbán.

Analytik však tvrdí, že v priebehu kampane, ale aj pred ňou, využívala vláda pre propagandu verejnoprávne médiá i štátny rozpočet. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Médiá slúžili vláde

V Maďarsku je už vyše 10 rokov tradíciou, že sa volební lídri nestretnú na otvorenej televíznej debate. Permanentne to odmieta premiér, v čom možno postrehnúť aj podceňovanie protivníka.

Konštatuje to v rozhovore pre RTVS analytik Ivan Zsolt Nagy, šéfredaktor ekonomicko politického týždenníka HVG a renovovaného analytického portálu HVG 360. Ten sa snaží mapovať celé politické spektrum s rovnakým nadhľadom.

„Slúžili vláde,“ hovorí o stále kľúčovom mediálnom priestore, čiže o verejnoprávnej televízii a rozhlase. „Videli a počuli sme výsledky práce propagandistickej mašinérie. Napríklad televízia deň po 15. marci odvysielala celý Orbánov mobilizujúci prejav deväťkrát,“ priblížil.

Komunikačné chyby opozície

Vzorec je podľa neho jednoduchý – treba opakovať dokola, čo dobré hovorí vláda a čo zlé opozícia. „No a ľudia radi uveria tomu, čo im prezentujú v televízii. Najmä na vidieku, kde ešte nevyužívajú najnovšie prostriedky komunikácie veľmi aktívne. Navyše, okrem toho, že opozícia pomerne dlho sama robila komunikačné chyby, neinterpretovala svoje predstavy jednoznačne, stručne a jasne, nemala ani prostriedky, aspoň nie také ako vláda,“ definoval.

Pripomenul, že vláda je pri moci 12 rokov, má k dispozícii celý rozpočet, tvár lídra vlády a vládnej strany. „Je 12 rokov známa. Opozičných tak dlho ľudia nepoznajú, čo je veľký hendikep. Pravdepodobne sa na prvýkrát ani nedá odstrániť,“ myslí si.

Podstatu postoja maďarského voliča vykresľuje analytik touto dilemou – „Pod záštitou vlády ukradli veľa peňazí, ale postavili aj cestu. No a na konci dňa sa ráta cesta, po ktorej príde človek domov o hodinu skôr“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál