Na hlavný obsah

Vojnový konflikt na Ukrajine neskončil. Hlavné udalosti prinášame aj vo štvrtok

Rusi priznali použitie termobarických zbraní.

Vojnový konflikt na Ukrajine neskončil. Hlavné udalosti prinášame aj vo štvrtok
Žena pred zbombardovanou nemocnicou v Mariupole. Foto: TASR/AP

Ruské vojsko v stredu (9. 3.) zbombardovalo nemocnicu v obliehanom Mariupole na juhu Ukrajiny. V budove sa nachádzalo množstvo detí a tehotných žien. Na mieste hlásili mŕtvych i zranených. Od začiatku invázie zahynulo v Mariupole už takmer 1 300 civilistov.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v stredu uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zdokumentoval smrť 516 civilistov, z toho 37 detí. Zranených bolo 908 civilných osôb. Skutočný počet obetí bude podľa neho zrejme oveľa vyšší.

Podľa britského ministerstva obrany sa Rusi priznali, že na Ukrajine používajú aj takzvané termobarické zbrane s rozsiahlymi ničivými účinkami. 

Pokračovali aj evakuácie ľudí z ostreľovaných miest. Vo štvrtok sa podľa miestnych predstaviteľov podarilo evakuovať 40 000 obyvateľov. Problémy s evakuáciou pretrvávajú v mestách Kyjev, Charkov a Mariupol.

V tureckej Antalyi sa vo štvrtok (10. 3.) na prvom rokovaní od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stretnú ministri zahraničia Ruska Sergej Lavrov a Ukrajiny Dmytro Kuleba.

Sledujeme dianie online:

21.28 h

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščukovová vyzvala vo štvrtok medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo prístavnému mestu Mariupol, ktoré už niekoľko dní obliehajú ruskí vojaci. Informovala o tom agentúra DPA.

„Pomôžte Mariupolu. Je tam naozajstná humanitárna katastrofa,“ povedala 42-ročná Vereščukovová prostredníctvom videoprejavu. Humanitárny koridor, z tohto mesta, na ktorom sa Kyjev dohodol s Moskvou, vo štvrtok nefungoval, uvádza DPA.

21.12 h

Rusko vo štvrtok oznámilo, že otvorí denné humanitárne koridory smerujúce na ruské územie pre civilistov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Humanitárne koridory do Ruskej federácie budú teraz otvorené, bez dohôd, každý deň od 10.00 h (moskovského času, 8.00 h SEČ),“ informoval ruské agentúry predstaviteľ ministerstva obrany Michail Mizincev.

Ukrajina pritom odmieta humanitárne koridory vedúce do Ruska a Bieloruska. Mizincev dodal, že evakuačné trasy v iných smeroch budú predmetom dohôd s ukrajinskou stranou.

21.00 h

Prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa oznámil, že vo štvrtok hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom s cieľom hlbšie porozumieť konfliktu na Ukrajine.

Doplnil, že JAR bola požiadaná, aby hrala úlohu sprostredkovateľa. Píše o tom agentúra Reuters. O telefonáte, ktorý sa uskutočnil na Ramaphosovu žiadosť, informoval tiež Kremeľ, možnú sprostredkovateľskú úlohu JAR však nespomenul.

20.49 h

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok odmietlo zodpovednosť za stredajší útok na detskú nemocnicu s pôrodnicou v Mariupole, pri ktorom zahynuli traja ľudia vrátane dieťaťa. Ministerstvo označilo „údajný“ nálet za „zinscenovanú provokáciu“ zo strany Ukrajiny, informuje agentúra AFP.

20.17 h

Na Ukrajine bolo doteraz evakuovaných vyše 400 000 ľudí, uviedol vo štvrtok podľa agentúry Reuters ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Väčšina evakuovaných podľa neho utiekla z oblastí bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou.

Len za dnešok sa na Ukrajine otvorilo sedem koridorov pre evakuáciu civilistov z miest obliehaných ruskou armádou, informovala vicepremiérka Iryna Vereščuková. Zo Sumy a okolia odišlo do bezpečia na 12 000 civilistov, ďalších 2 000 potom z obkľúčeného Izjumu v Charkovskej oblasti.

Evakuácie sa odohrávajú tiež v okolí Kyjeva, iba z mesta Buča odišli dve tisícky osôb. Problematická zostáva situácia v Mariupole, kde sa humanitárny konvoj musel vrátiť pre pokračujúce boje.

19.38 h

 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok vyzval svojho amerického náprotivka Joea Bidena, aby zrušil americké zbrojné sankcie uvalené na Ankaru. Erdogan americké opatrenia považuje za „nespravodlivé“, uviedla agentúra Reuters.

Washington uvalil zbrojné obmedzenia v súvislosti s tureckým nákupom ruského systému protilietadlovej obrany S-400. Erdogan tiež v telefonáte s Bidenom zdôraznil úlohu Turecka v rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou.

19.15 h

Ľudia z Ukrajiny, ktorí chcú na Slovensku zostať dlhšie a získajú štatút dočasného útočiska, sa budú môcť aj zamestnať. Ministerstvo práce sa na to pripravuje spolu s pracovnými portálmi. Ukrajinci by tak mali možnosť vyhľadávať ponuky vo svojom jazyku. Na Slovensku je v súčasnosti voľných vyše 82 000 pracovných miest.

18.28 h

Pri ostreľovaní bombami zo vzduchu v meste Korosten v Žytomyrskej oblasti zomreli traja civilisti vrátane dvoch občanov Bieloruska, informoval Kyiv Independent.

18.22 h

Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok vyhlásil, že činy ruskej armády na Ukrajine sa dajú prirovnať ku genocíde a označil ich za barbarstvo. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

„Keď bombardujete nemocnice s tehotnými ženami a s deťmi., keď útočíte bombami a raketovými strelami na obytné oblasti, v ktorých nie je žiadna vojenská infraštruktúra, ide o barbarské činy, ktoré nesú znaky genocídy,“ povedal Duda vo Varšave po stretnutí s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

18.15 h

Ruský prezident Vladimir Putin urobil chybu, keď zaútočil na Ukrajinu, a tamojšiu vojnu prehrá, vyhlásil vo štvrtok kanadský premiér Justin Trudeau. Zároveň hlavu ruského štátu obvinil, že úmyselne cielia na civilné ukrajinské obyvateľstvo, informovali svetové agentúry.

„Putin urobil veľkú chybu a vojnu, ktorú rozpútal, prehrá vďaka odvahe a odolnosti Ukrajincov. Prehrá ju tiež vďaka jednote a sile spojeneckých krajín,“ povedal Trudeau na tlačovej konferencii vo Varšave po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

17.39 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom prejave uviedol, že cez humanitárne koridory sa podarilo z inváziou ťažko zasiahnutých ukrajinských miest evakuovať už 65 000 civilistov. TASR o tom informuje na základe informácií, ktoré zverejnila stanica Sky News.

Evakuácia civilistov sa začala po tom, ako sa Moskva a Kyjev v stredu dohodli na otvorení viacerých humanitárnych koridorov. Ukrajina vo štvrtok otvorila sedem humanitárnych koridorov vrátane jedného z prístavného mesta Mariupol.

17.30 h

Českí vojaci už pri Liptovskom Mikuláši na Slovensku postavili tábor pre 400 utečencov. Prevádzkovať ho budú najmenej mesiac. Česká armáda to dnes uviedla na svojom twitteri. Stovka vojakov k východnému susedovi odišla v pondelok, so sebou viezla stany a ďalší nevyhnutný materiál.

16.51 h

Výsledok rusko-ukrajinskej vojny rozhodne o budúcnosti nasledujúcich desaťročí. Povedal to poľský premiér Mateusz Morawiecki na stretnutí so svojím kanadským kolegom Justinom Trudeauom vo štvrtok vo Varšave. TASR prevzala túto správu od poľskej agentúry PAP.

16.45 h

Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok v Moskve stretne so svojím bieloruským náprotivkom Alexandom Lukašenkom. TASR o tom informuje na základe správy americkej stanice CNN, ktorá sa odvoláva na bieloruskú štátnu agentúru Belta.

16.32 h

Británia sa obáva, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane. Povedala to ministerka zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Liz Trussová

16.24 h

Ukrajina má v úmysle skonfiškovať majetok Ruska a ruských daňových poplatníkov na svojom území. Príslušný zákon podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, oznámil štvrtok ukrajinský parlament. TASR prevzala túto informáciu z agentúry DPA.

16.07 h

Rusko v reakcii na sankcie Západu zakázalo export telekomunikačného, zdravotníckeho, automobilového, poľnohospodárskeho, elektrického a technického vybavenia.

15.41 h

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok odsúdil Rusko za bombardovanie detskej nemocnice s pôrodnicou v juhoukrajinskom meste Mariupol, ku ktorému došlo v stredu a vyžiadalo si tri obete na životoch vrátane jedného dieťaťa a 17 zranených. Borrell apeloval na Moskvu, aby umožnila priviezť do obliehaného mesta pomoc pre jeho obyvateľov. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

15.40 h

Iniciatíva Mier Ukrajine zvoláva na piatok (11. 3.) o 17.00 h na Námestie SNP v Bratislave ďalšie protestné zhromaždenie na podporu Ukrajiny a jej občanov pod názvom Mier Ukrajine: ZA VAŠU a NAŠU SLOBODU – Spolu zvíťazíme!

„Náš hlas je aktuálne našou jedinou občianskou odpoveďou,“ uviedli organizátori. Cieľom podujatia je okrem opätovného odmietnutia bezprecedentnej ruskej agresie aj predstavenie konkrétnych požiadaviek na okamžitú pomoc Ukrajine.

15.18 h

Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V mene ukrajinských ľudí jej poďakoval za podporu, informoval ju o ruských vojnových zločinoch a rozprávali sa aj o členstve Ukrajiny v Európskej únii.

14.45 h

Na Ukrajine sú skúsení žoldnieri zo súkromných ruských spoločností a pomáhajú podporovať inváziu, uviedlo britské ministerstvo obrany.

„Do bojov na Ukrajine sú pravdepodobne nasadzované“ súkromné vojenské spoločnosti, píše sa v aktualizácii spravodajských informácií, ktorú zmienený rezort vo štvrtok zverejnil na sociálnej sieti Twitter, informovala stanica Sky News.

14.19 h

Z ukrajinskej metropoly Kyjev utiekla od začiatku ruskej invázie polovica obyvateľov.

„Odišli o niečo menej než dva milióny ľudí. Kyjev sa však premenil na pevnosť. Každá ulica, každá budova, každé kontrolné stanovište bolo opevnené,“ uviedol starosta Vitalij Kličko.

14.03 h

Polícia upozorňuje na podvodníkov, ktorí začínajú zneužívať situáciu na Ukrajine v online priestore. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Vyzýva na obozretnosť pri podvodných mailoch od neznámych odosielateľov, pričom sa tvária, že organizujú finančnú zbierku pre Ukrajinu. Upozorňuje aj na maily, v ktorých podvodníci tvrdia, že vo vojne na Ukrajine zahynul niekto, po kom by sa mala zdediť veľká sumu peňazí, zároveň upozorňuje na falošné charitatívne zbierky.

13.35 h

Tri hlavné severské denníky vo štvrtok oznámili, že budú prekladať svoje správy o ukrajinskej vojne do ruštiny a pokúsia sa tak mať dosah na ruskú verejnosť a protirečiť „propagande“ Kremľa. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Naším cieľom je dať Rusom nestranné a spoľahlivé správy,“ napísali v spoločnom stĺpčeku šéfredaktori škandinávskych denníkov – dánskeho Politiken, švédskeho Dagens Nyheter a fínskeho Helsingin Sanomat.

13.15 h

Európska únia sa musí úplne a čo najskôr odpojiť od ruských energií vrátane jadrového paliva, povedal slovenský premiér Eduard Heger vo štvrtok pred samitom lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles.

„Pracujeme na tom, aby sme čo najskôr dokázali zabezpečiť alternatívne (zdroje) plynu, ropy a jadra,“ povedal Heger s tým, že Bratislava tieto plány koordinuje s Európskou komisiou.

13.12 h

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom žiadali o okamžité prímerie na Ukrajine. Pre agentúry AFP a Reuters to uviedol nemenovaný zdroj z prostredia nemeckej vlády.

„Nemecko a Francúzsko žiadali od Ruska okamžité prímerie“ a „trvali na tom, že akékoľvek riešenie tejto krízy musí prísť prostredníctvom rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom“, uviedol nemenovaný nemecký predstaviteľ.

12.59 h

O skutočných plánoch ruského prezidenta Vladimira Putina s Ukrajinou sa môže Západ zatiaľ len dohadovať, postup šéfa Kremľa je ale porovnateľný s obsadením československého pohraničia nacistickým Nemeckom v októbri 1938, ktoré z Československa urobilo bezbranný štát.

V rozhovore so zahraničnými novinármi to vyhlásil nemecký vojenský historik Sönke Neitzel. Povedal tiež, že do roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypuklo povstanie proruských separatistov a kedy Rusko anektovalo ukrajinský autonómny polostrov Krym, sa Kyjev na vojnu veľmi dobre pripravil, preto teraz ukrajinská armáda dokáže účinne klásť odpor.

12.32 h

Starosta ukrajinského Žytomyru Serhij Suchomlyn povedal, že ruské nálety zasiahli civilnú budovu, tepelnú elektráreň a dve nemocnice.

12.13 h

Štvornásobný majster sveta motoristického seriálu MS formuly 1 Sebastian Vettel absolvoval vo štvrtok testovacie jazdy na okruhu v Bahrajne so symbolom ukrajinskej vlajky na prilbe. Jazdec tímu Aston Martin tak opätovne protestoval proti invázii Ruska na Ukrajinu.

11.52 h

Na angažovanie sa v zastavení vojny na Ukrajine a odsúdenie útoku ruských vojsk vyzval slovenský poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (KDH) v otvorenom liste pravoslávneho patriarchu Moskvy a celej Rusi Kirilla.

Pod list sa zatiaľ podpísalo 19 poslancov z rôznych členských štátov EÚ a rôznych politických frakcií. Štefanec pripomenul, že vojnu na Ukrajine už napríklad odsúdil pápež František či konštantínopolský arcibiskup a pravoslávny ekumenický patriarcha Bartolomej I.

11.51 h

Konvoj humanitárnej pomoci, ktorý sa snažil dostať do ukrajinského mesta Mariupol sa pre prepuknuté boje musel otočiť naspäť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zástupcu ukrajinského premiéra.

11.36 h

Civilisti na Ukrajine majú povolené spustiť streľbu na vojakov identifikovateľných ako nepriateľské sily – umožňuje to nový zákon, ktorý vstúpil do platnosti tento týždeň. Informovali o tom ukrajinské médiá, na ktoré sa vo štvrtok odvolala tlačová agentúra DPA.

Podľa tohto zákona, ktorý začal platiť v pondelok 7. marca, aj cudzinci a ľudia bez štátnej príslušnosti žijúci legálne na Ukrajine môžu dostať zbrane a používať ich proti ruským vojakom podieľajúcim sa na prebiehajúcej invázii.

11.35 h

Čínski predstavitelia sa vo verejných vyhláseniach a na medzinárodných stretnutiach snažia zastávať zdanlivo neutrálny postoj k vojne na Ukrajine – neodsudzujú ruskú inváziu, ani nevylučujú možnosť, že Peking bude sprostredkovateľom v úsilí dohodnúť mier. Informovala o tom stanica CNN.

Kým vyjadrenia Číny na medzinárodnej scéne vyvolávajú v mnohých ľuďoch dohady, aké sú skutočné zámery Pekingu, väčšina spravodajstva v domácich médiách hovorí o „špeciálnej vojenskej operácii“, americkom financovaní vývoja biologických zbraní na Ukrajine a o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi ako o obeti, ktorá sa zastáva sužovaného Ruska.

11.31 h

Ruská ekonomika zažíva šok pre vonkajšie vplyvy, Moskva prijíma kroky, aby im dokázala čeliť, povedal vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters. Rozsiahle sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné štáty v súvislosti s útokom ruskej armády na Ukrajinu, nazval úplne bezprecedentnou ekonomickou vojnou.

11.23 h

Prevádzkovateľ ukrajinských plynovodov OGTSU vo štvrtok varoval, že ruské sily sa nachádzajú na viac ako jednej plynovej kompresorovej stanice na Ukrajine, čo predstavuje potenciálnu hrozbu pre hladký tranzit plynu do Európy.

Operátor OGTSU nespresnil, koľkých staníc sa to týka, ani kde sa nachádzajú. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters.

„OGTSU požaduje, aby armáda a ozbrojené skupiny okamžite opustili územie kompresorových staníc a prestali sa pokúšať ovplyvňovať prevádzku sústavy na prepravu plynu (GTS),“ uvádza sa v správe.

11.02 h

Rokovanie ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny v tureckom letovisku Antalya sa skončilo. Na sociálnej sieti Telegram to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba po rokovaní povedal, že schôdzka nebola jednoduchá a Lavrov sa držal tradičnej rétoriky. Kuleba zároveň uviedol, že je pripravený stretnúť sa znova.

10.33 h

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko nariadil bieloruským špecialistom, aby obnovili prívod elektriny do Černobyľskej jadrovej elektrárne na Ukrajine.

Ukrajinské úrady v stredu oznámili, že existuje riziko úniku radiácie po tom, čo Černobyľ odstrihli od dodávok elektriny. Nebezpečenstvo následne vyvrátila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

10.26 h

Spojené kráľovstvo zmrazilo aktíva siedmich ruských podnikateľov vrátane Romana Abramoviča, Igora Sečina, Olega Deripasku a Dmitrija Lebedeva po tom, čo ich pridalo na sankčný zoznam. Informovala o tom agentúra Reuters.

Abramovič vlastní futbalový klub Chelsea FC, Deripaska má podiel v energetickej firme En+ Group, Sečin je výkonným riaditeľom Rosnefťu a Lebedev je predsedom predstavenstva v Bank Rossiya.

„(Na svete) nemôžu byť žiadne útočiská pre tých, ktorí podporovali Putinove zlomyseľné útoky na Ukrajinu,“ povedal britský premiér Boris Johnson.

10.20 h

Švédska vláda plánuje zvýšiť výdavky na svoju armádu na 2 % hrubého domáceho produktu tak rýchlo, ako to bude možné. Reaguje tak na ruskú inváziu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Predstavujeme novú iniciatívu s jasným odkazom pre švédskych občanov a okolitý svet. Švédske obranné kapacity sa musia značne posilniť,“ povedala švédska premiérka Magdalena Anderssonová.

10.13 h

Ukrajina nám mizne pred očami, potrebujeme hľadať nové odpovede a riešenia. Ruský prezident Vladimir Putin sa nezastaví, kým nedosiahne všetko. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na štvrtkovom zasadnutí európskeho výboru Národnej rady (NR) SR.

Informoval aj o postojoch, s ktorými ide na neformálny samit lídrov Európskej únie. Samit by mal byť podľa Hegera aj o tom, že sa treba pozrieť pravde do očí. „Jasne potrebujeme Vladimirovi Putinovi povedať, že toto do nášho sveta nepatrí, že dnes je to o ňom, on musí skončiť. To nie je o Ukrajine, prečo sa stále rozprávame o tom, čo bude s Ukrajinou? Kedy sa začneme rozprávať o tom, čo sa stane s Ruskom? Tam je problém, Kremeľ je problém. To je koreň problému. Ukrajina vôbec nie je problém, Ukrajina je obeť,“ vyhlásil.

9.43 h

Za posledných 24 hodín polícia na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 11 896 osôb. Celkový počet ľudí, ktorí prekročili slovensko-ukrajinskú hranicu od vypuknutia vojny na Ukrajine, vzrástol na 165 186. Informoval o tom Policajný zbor na sociálnej sieti.

9.27 h

Pri stredajšom leteckom útoku ruských síl na detskú nemocnicu v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny zahynuli traja ľudia, vrátane jedného dieťaťa.

Podľa agentúry Unian to dnes uviedla mestská rada Mariupolu na sociálnej sieti Telegram. Sedemnásť ľudí podľa správy mesta pri útoku utrpelo zranenia.

„K dnešku je známe, že po teroristickom bombardovaní detskej nemocnice v Mariupole ruskými lietadlami utrpelo zranenia 17 ľudí (detí, žien, lekárov), traja zomreli, medzi nimi aj dieťa – dievča,“ cituje Unian z vyhlásenia mesta.

9.11 h

Rusko sa už naďalej nemieni zúčastňovať na rokovaní Rady Európy (RE), informovala vo štvrtok agentúra TASS. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že členské štáty Európskej únie a NATO podkopávajú túto inštitúciu, ktorá má slúžiť na presadzovanie ľudských práv, právneho štátu a demokracie.

Moskva tvrdí, že štáty EÚ a NATO, ktoré označuje ako nie priateľské proti Rusku, zneužívajú svoje absolútne väčšiny vo Výbore ministrov Rady Európy. A pokračujú podľa nej v línii „ničenia Rady Európy a spoločného humanitárno-právneho priestoru v Európe“.

9.04 h

V ukrajinskom Mariupole ľudia vykopali hlboký masový hrob dlhý 22 metrov pri miestnom cintoríne. Hádžu doň telá mŕtvych vojakov a civilistov zabalených do plastových vriec či kobercov. Informovala o tom stanica CNN.

Mesto je už niekoľko dní pod paľbou ruských vojakov. Poradca starostu hovorí, že od vypuknutia invázie zomrelo v meste najmenej 1 300 civilistov. Preživší ľudia nemajú prístup k elektrine a vode, pre neustále ostreľovanie sa ich nedarí ani z mesta evakuovať.

Ľudia hádžu zabalené mŕtve telá do masového hrobu v Mariupole.
Ľudia hádžu zabalené mŕtve telá do masového hrobu v Mariupole.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

8.55 h

Na Ukrajine sa otvorilo sedem humanitárnych koridorov, ktoré slúžia na evakuáciu civilistov z ostreľovaných miest. Jeden z nich otvorili aj v Mariupole, zatiaľ čo prichádzajú správy, že ruskí vojaci ovládli časti mesta.

8.48 h

Poľské hranice od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prekročilo 1,43 milióna utečencov, v stredu (9. 3.) dorazilo zhruba 118 000 ľudí. Na twitteri o tom vo štvrtok informovala poľská pohraničná stráž.

8.26 h

Britsko-austrálsky ťažobný koncern Rio Tinto Group vo štvrtok oznámil, že po invázii na Ukrajinu preruší všetky obchodné vzťahy s Ruskom. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že „je v procese ukončenia všetkých obchodných vzťahov, ktoré má s akýmkoľvek ruským podnikom“, ale nezverejnila žiadny časový harmonogram. To naznačuje, že pôjde o komplikovaný proces.

8.25 h

Britský premiér Boris Johnson v stredu v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil sprísnenie sankcií a „spôsobenie maximálnych ekonomických škôd Rusku“. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

Podľa hovorcu britského premiéra Johnson informoval Zelenského „o práci, ktorú Spojené kráľovstvo robí pri poskytovaní vojenského vybavenia Ukrajine, potrebného na to, aby sa obránila“.

8.10 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba prišiel do tureckej Antalye, kde sa má stretnúť s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

O necelú hodinu by sa mala dvojica stretnúť na najvyššej úrovni od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dúfa, že „stretnutie ministrov otvorí cestu k permanentnému prímeriu“.

8.04 h

Video, na ktorom dvaja ukrajinskí špecialisti zneškodňujú ruskú bombu iba rukami a s fľašou vody, sa stalo virálnym po tom, čo ho zdieľalo ukrajinské médium NEXTA TV.

7.55 h

Ruský diplomat tvrdí, že správa o ruskom útoku na detskú nemocnicu v Mariupole je nepravdivá. Podľa Dmitrija Poljanského z ruskej misie pri OSN bola síce budova v minulosti pôrodnicou, ale už dlhší čas ju používa armáda.

„Takto sa rodí fake news,“ napísal na twitteri Poljanskij. Rusko podľa neho varovalo už 7. marca, že „radikáli“ nemocnicu použijú na vojenské účely. Poljanskij v tweete tiež kritizoval OSN, že zverejňuje neoverené informácie.

7.40 h

Ruskí vojaci spravili len „malý posun“ v smere na Kyjev, uviedlo to britské ministerstvo obrany.

Rezort tvrdí, že v posledných dňoch zaznamenali „značný pokles v celkovej ruskej leteckej aktivite“ nad Ukrajinou, čo je pravdepodobne vďaka „neočakávanej efektivity a vytrvalosti“ ukrajinských síl vzdušnej obrany.

„S narastajúcim počtom obetí bude Putin nútený nahradiť straty povolaním ďalších vojakov z ruských ozbrojených síl,“ uvádza správa.

6.41 h

Už viac ako milión detí utieklo z Ukrajiny za menej ako dva týždne pred vojnou do jej susedných krajín. Uviedla to v stredu výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová. Uviedla agentúra Reuters.

6.40 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil stredajší ruský letecký útok na nemocnicu v centre ukrajinského mesta Mariupol za „vojnový zločin“ po tom, ako tento útok odsúdilo medzinárodné spoločenstvo. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie CNN.

„Dnes sme sa spojili pri odsúdení ruského vojnového zločinu, ktorý odráža všetko zlo, ktoré ruskí okupanti priniesli do našej krajiny,“ vyhlásil Zelenskyj, podľa ktorého je útok na nemocnicu v  Mariupole „dôkazom genocídy Ukrajincov“.

6.35 h

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho ukrajinský náprotivok Dmytro Kuleba diskutovali v stredu počas telefónneho rozhovoru o dodatočnej bezpečnostnej a humanitárnej pomoci pre Ukrajinu po tom, ako ju napadlo Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Telefonoval som s ministrom Blinkenom o ďalších krokoch zameraných na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny. Som vďačný Spojeným štátom za nový balík tvrdých sankcií mierených proti Rusku. Tlak musí rásť, až pokiaľ Rusko neukončí svoju brutálnu agresiu a barbarské vojnové zločiny proti Ukrajincom,“ uviedol šéf ukrajinskej diplomacie na twitteri.

6.28 h

Americká Snemovňa reprezentantov drvivou väčšinou schválila zákon zakazujúci dovoz ropy, zemného plynu a uhlia z Ruska. Ide o ďalšiu reakciu Spojených štátov na ruskú inváziu na Ukrajinu.

6.23 h

Americká Snemovňa reprezentantov podľa očakávania schválila sumu vo výške 13,6 miliardy dolárov (takmer 12,2 mld. eur) na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a spojencom USA v Európe.

6.16 h

Zástupcovia ukrajinských úradov v noci na štvrtok informovali, že viacero miest je pod ruskou paľbou. Gubernátor Sumskej oblasti na severovýchode krajiny Dmytro Žyvyckyj podľa ruskojazyčnej verzie britskej BBC uviedol, že terčom ruských náletov sa stali mestá Sumy a Ochtyrka.

6.11 h

Spojené kráľovstvo vyzvalo svojich vojakov v aktívnej službe, ktorí sa vydali na Ukrajinu, aby sa vrátili do vlasti. O výzve ministerstva obrany informovala v stredu stanica BBC.

Podľa ministerstva malý počet vojakov zrejme neuposlúchol príkaz a vydal sa do východoeurópskej krajiny s cieľom zapojiť sa do zahraničnej légie.

Prítomnosť v boji vojakov v aktívnej službe by si ale Rusko mohlo mylne vyložiť ako priamu účasť Británie v konflikte, dodala britská stanica.

6.04 h

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie vo štvrtok vo francúzskom Versailles začnú dvojdňové neformálne rokovania, ktorého hlavnou témou bude vojna na Ukrajine. Samit sa bude venovať posilňovaniu spoločnej európskej obrany, znižovaniu energetickej závislosti od Ruska či ďalšej pomoci Kyjevu a ukrajinským utečencom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet