Na hlavný obsah

Gröhling: Školy dostanú na každého žiaka z Ukrajiny príspevok vo výške 200 eur

Rezort prerušuje s Ruskom spoluprácu vo vede.

Gröhling: Školy dostanú na každého žiaka z Ukrajiny príspevok vo výške 200 eur
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Základné a stredné školy, ktoré vzdelávajú žiakov z Ukrajiny, dostanú jednorazový príspevok vo výške 200 eur na každého ukrajinského žiaka. V piatok (18. 3.) to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

„Školy nemusia o príspevky žiadať, pošlú sa im automaticky,“ uviedol Gröhling s tým, že príspevky by sa mohli posielať už v pondelok (21. 3.).

K 16. marcu sa na Slovensku nachádzalo 1 773 nových žiakov z Ukrajiny, z ktorých 1 663 bolo na základných školách a 140 na stredných.

„Najviac žiakov máme v Bratislavskom kraji, je to 547 žiakov,“ uviedol minister. V ostatných krajoch je ich okolo 200. Údaje o materských školách zverejní rezort neskôr.

Na školách sú už podľa ministra aj intervenčné tímy, ktorých súčasťou sú psychológovia. O prácu učiteľa alebo asistenta sa zatiaľ prihlásilo 11 osôb. Minister predpokladá, že pracovať by mohli začať v priebehu dvoch alebo troch týždňov. „Zákon sa schváli v pondelok, možno utorok, potom sa začne celý proces,“ dodal Gröhling.

Prerušená spolupráca vo vede a výskume

Ako informoval štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis, ministerstvo školstva sa rozhodlo prerušiť spoluprácu s Ruskou federáciou v oblasti vedy a výskumu a výmeny študentov. 

„Dohodnuté bilaterálne projekty nebudú financované. Nebudeme posielať vládnych štipendistov smerom do Ruska a ani vládnych štipendistov smerom z Ruska,“ dodal.

„Financie, ktoré sa uvoľnia, použijeme na bilaterálnu spoluprácu s Ukrajinou,“ uviedol. Financie sa použijú aj na podporu zamestnávania ukrajinských vedcov.

Štát na podporu ukrajinských študentov, ktorí prídu na slovenské vysoké školy, vyčlenil 1,85 milióna eur.

Dodal, že pre vysoké školy je pripravený prvý balík na podporu ukrajinských študentov, ktorých zasiahla vojna. Podľa Paulisa pôjde o podporu pre 750 až 1 000 študentov vo výške 2 000 až 2 500 eur. „Školy príspevok môžu použiť na úhradu nákladov, ktoré si nastavia.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko