Na hlavný obsah

Heger diskutoval so španielskym premiérom, témou boli utečenci aj energie

Obaja zdôraznili potrebu jednoty EÚ.

Heger diskutoval so španielskym premiérom, témou boli utečenci aj energie
Na snímke španielsky premiér Pedro Sánchez a predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR

Slovenský predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) sa v stredu (16. 3.) stretol so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. Rozprávali sa najmä o situácii na Ukrajine, o utečencoch, ale aj o energiách. Na spoločnej tlačovej konferencii zdôraznili potrebu solidarity a jednoty Európskej únie (EÚ).

Heger skonštatoval, že Španielsko je pre Slovenskú republiku významný partner. Žije tam viac ako 12 000 Slovákov, je to populárna dovolenková destinácia a Španielsko je aj investorom na Slovensku.

Témou boli aj energie

Heger poznamenal, že Španielsko má veľmi silnú infraštruktúru z hľadiska skvapalneného zemného plynu (LNG) a má možnosť dokončiť projekt, ktorý spojí ešte viac Európu so Španielskom pre prípadné dodávky LNG.

Priblížil, že v prípade ropy to bude najmä o zmene technológií. „Na Slovensku vieme, že momentálne technológia je nastavená na ruskú ropu. Ak chceme zmeniť zdroj, musíme investovať do rafinérií z hľadiska technológií, aby boli schopné spracovávať aj iný zdroj,“ podotkol Heger.

Sánchez skonštatoval, že španielska vláda chce pomôcť krajinám, ktoré v prvej línii doplácajú na inváziu na Ukrajinu. „Prestavujeme príklad solidarity, pokiaľ ide o prílev utečencov. Ak nás ostatné členské krajiny požiadajú o solidaritu, pomôžeme,“ zdôraznil.

Španielsko môže prispieť zásobou LNG

Potvrdil, že Španielsko môže prispieť svojou zásobou LNG vďaka zásobám aj vďaka prepojeniu. Dodávky z ich strany sa môžu podľa Sáncheza využiť na spoločný vnútorný trh.

Podotkol však, že nejde o jediné riešenie, apeloval na potrebu zvýšenia počtu dodávateľov a zvýšenia obnoviteľných zdrojov energie v tejto súvislosti.

Heger zároveň vyzdvihol, že Slovensko v stredu pripojilo Ukrajinu do našej elektrickej siete. „Operácia sa štandardne pripravuje naozaj veľmi dlho. Som rád, že sa nám to podarilo v tak krátkom čase,“ dodal s tým, že je to ďalšia významná pomoc celého spoločenstva Ukrajine.

Sánchez rovnako podčiarkol jednotný prístup zo strany európskych vlád. „Sila spočíva v jednote, preto potrebujeme mať jednotnú EÚ,“ vyhlásil Sánchez.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko