Na hlavný obsah

Slovensko by mohlo byť nezávislé od ruského plynu najskôr v roku 2027

Tvrdí štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

Slovensko by mohlo byť nezávislé od ruského plynu najskôr v roku 2027
Ilustračná snímka - kompresorová stanica plynovodu. Foto: TASR

„Ak by sme sa chceli úplne odstrihnúť od ruského plynu a nahradiť tieto dodávky takým spôsobom, že to naozaj nikoho nezabolí a bude to komfortné pre naše hospodárstvo, tak to vieme urobiť najskôr v roku 2027,“ povedal pred stredajším (16. 3.) rokovaním vlády štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.

Pripomenul, že Slovensko je závislé od dodávok ruského plynu na 85 %, zatiaľ čo priemer Európskej únie je na úrovni 38 percent.

Poznamenal však, že ak by sa spotreba na celoeurópskej úrovni znížila o 15 %, odstrihnúť by sa dalo už aj skôr.

V prípade zníženia celoeurópskej spotreby o približne 15 percent, diverzifikácii ostatných možností dodávok, najmä čo sa týka skvapalneného zemného plynu, maximálnom využití prepravných trás a vlastných európskych ložísk, by sa to dalo aj do konca roka. Konštatoval Galek.

Európska dohoda

Avizoval, že Slovensko nebude vetovať prípadnú spoločnú dohodu EÚ o zastavení dodávok ruského plynu. „Ale chceme vedieť, odkiaľ bude mať Európa alternatívny plyn,“ dodal. Zaujíma ich aj o finančné odškodnenie v súvislosti s výpadkami príjmov, ku ktorým po prípadnom odpojení príde.

Zastavenie dodávok ruského plynu je podľa Galeka aj bezpečnostnou otázkou a súvisí s humanitárnou pomocou pre Ukrajinu. V súčasnosti tečie plyn reverzným tokom, teda smerom na Ukrajinu. Takže obmedzenie toku by malo dôsledky na zásobovanie Ukrajiny plynom.

Uviedol, že na úrade vlády v utorok (15. 3.) rokovali o zásobách plynu. Podľa Galeka sú kapacity aj diverzifikácia momentálne dostačujúce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika