Na hlavný obsah

Holandsko, Belgicko a Írsko vyhostia ruských diplomatov

Považujú ich za hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

Holandsko, Belgicko a Írsko vyhostia ruských diplomatov
Ľudia protestujú pred budovou Medzinárodného súdneho dvora v holandskom meste Haag. Foto: TASR/AP

Holandsko vyhostí 17 zamestnancov ruskej ambasády, považuje ich za spolupracovníkov spravodajských služieb a hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

Na twitteri to v utorok (29. 3.) oznámil holandský minister zahraničia Wopke Hoekstra.

Vláda sa tak rozhodla na základe informácií od civilnej i vojenskej spravodajskej a bezpečnostnej služby.

Podobne v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu postupovali aj ďalšie krajiny. Vyhostenie ruských diplomatov ohlásilo aj Belgicko. Krajinu musí opustiť 21 diplomatov, ktorých viní zo špionáže a rovnako ako Holandsko ich považuje za hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

Agentúre Reuters to potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí Belgicka. Všetkých 21 Rusov pôsobí na ruskej ambasáde v Bruseli alebo na konzuláte v Antverpách.

Pridalo sa aj Írsko a Česko

K rovnakému kroku pristúpilo aj Írsko. To požiadalo štyroch predstaviteľov ruskej ambasády v Dubline, aby opustili krajinu. Uviedol to írsky rezort diplomacie.

„(Írske) ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu oznámilo, že štyria vysokí predstavitelia (ambasády) boli požiadaní, aby opustili krajinu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Ich aktivity neboli v súlade s medzinárodnými štandardmi diplomatického správania,“ dodal šéf írskej diplomacie Simon Coveney. Podľa AFP sa veľvyslanectvo v Dubline zrejme stalo centrom špionáže a sledovania.

Správa o vyhostení štyroch ruských diplomatov z Írska prišla po tom, ako vyhostenie viacerých osôb oznámili Belgicko a Holandsko. Česko v utorok (28. 3.) rozhodlo o vyhostení jednej osoby, ktorá pracovala na ambasáde v Prahe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet