Na hlavný obsah

Hudobná ikona, majiteľ futbalového klubu i bojovník proti HIV. Elton John má 75 rokov

Dočkal sa aj životopisného filmu.

Hudobná ikona, majiteľ futbalového klubu i bojovník proti HIV. Elton John má 75 rokov
Na snímke britský spevák Elton John. Foto: TASR/AP

Legendárny spevák Elton John, vlastným menom Reginald Kenneth Dwight, v piatok (25. 3.) oslavuje 75 rokov. Narodil sa 25. marca v Pinneri na predmestí Londýna. Veľmi hudobne nadaný bol už v detstve, ako jedenásťročný získal štipendium na Kráľovskej hudobnej akadémii.

Elton John sa v polovici 60. rokov stal členom skupiny Bluesology, zlom v jeho kariére znamenal začiatok spolupráce s textárom Berniem Taupinom, píše životopisný portál britannica.com.

Počas kariéry spolu vyprodukovali desiatky hitov, medzi nimi napríklad Can You Feel The Love Tonight (titulná skladba animovaného filmu Leví kráľ), I’m Still Standing, Your Song či Rocketman.

Posledná uvedená skladba je rovnako menom jeho biografického muzikálového filmu z roku 2019 z dielne Dextera Fletchera. Hlavnú úlohu – teda Eltona – si v ňom zahral Taron Egerton.

Jeho prvým celosvetovým hitom bola práve balada Your Song, s ktorou zabodoval aj v Spojených štátoch. Popularita mladého muzikanta vďaka tejto piesni, ale aj vďaka svojmu prirodzenému šoumenstvu na koncertoch, vystrelila až k hviezdam.

Do roku 1973 bol jedným z najpredávanejších svetových interpretov. Spolupráca s Berniem Taupinom prinášala ďalšie hity, ako napríklad Crocodile Rock či Don’t Let the Sun Go Down on Me.

Ako stúpala spevákova popularita, v bulvárnych médiách i na verejnosti sa začali objavovať dohady o jeho sexuálnej orientácii. Svoju homosexualitu sa najprv snažil zakryť manželstvom s nemeckou zvukárkou Renate Blauelovou v roku 1984, hoci osem rokov predtým pre časopis Rolling Stones uviedol, že je bisexuál.

Manželstvo sa po štyroch rokoch rozpadlo a začiatkom 90. rokov Elton John oznámil, že je vcelku vyrovnaný s tým, že je gay. V súčasnosti žije so svojím manželom, kanadským filmovým producentom Davidom Furnishom. Pár vychováva dve deti.

Pre Dianu spieval po prvý raz a naposledy

Počas svojej kariéry mal Elton John viacerých prominentných priateľov, o ktorých prišiel za tragických okolností – napríklad spevák John Lennon, taliansky módny návrhár Gianni Versace či frontman skupiny Queen Freddie Mercury.

Veľmi blízkou osobou mu bola aj princezná Diana, s ktorou sa priatelil dlhé roky až do jej smrti v auguste 1997. „Vynikajúca spoločnosť, najlepší hosť na večernej párty, neuveriteľne nediskrétna, skutočná klebetnica – mohli ste sa jej opýtať na čokoľvek a ona vám to povedala,“ spomínal na princeznú spevák.

Na poslednej rozlúčke s Dianou zaspieval pieseň Candle In The Wind, ktorú jeho textár Taupin pôvodne venoval Marilyn Monroe. Taupin však pred pohrebom zmenil text na počesť Diany.

John sa zaprisahal, že verziu piesne venovanej Diane už nebude hrať na žiadnom zo svojich koncertov. „Bol by som radšej, keby tá nahrávka nevznikla a ona ešte žila, ale bolo to tak, ako to bolo. Vyzbierala 37 miliónov libier pre jej nadáciu, pretože sme sa s Berniem vzdali našich autorských práv. Za jeden deň sme v Indii predali 60 000 kusov, a to som nikdy predtým v Indii nepredal žiadnu platňu. Bola to pamiatka na smútok a lásku k nej,“ povedal podľa portálu britskej stanice Radio X.

Jeho nadácia bojuje proti HIV/AIDS

Spevák je osobnosťou aj mimo hudobného sveta. V roku 1992 založil nadáciu na boj proti chorobe HIV/AIDS, ktorá v 80. a 90. rokoch obrala o život tisíce ľudí z komunity gayov, ale aj deti, píše sa na webe nadácie.

Nadácia sa venuje prevencii proti ochoreniu, ale aj boju proti odsudzovaniu LGBT komunity a HIV pozitívnych ľudí. Samotný Elton John priznal, že smrť mladého hemofilika Ryana Whitea, ktorý zomrel v roku 1990 na komplikácie spôsobené vírusom HIV, ho „donútila zmeniť životný štýl.“

„Vtedy som sa rozhodol – vďaka tomu, čo som videl a ako som sa za seba a svoje sebecké správanie hanbil – že vytriezviem a vyrovnám si svoje účty. Bol som gay, ktorý mal veľké šťastie, že sa nenakazil,“ citujú speváka svetové agentúry.

John je tiež dlhoročným fanúšikom anglického futbalového klubu z Premier League Watford FC. V minulosti bol jedným z majiteľov tohto klubu, aktuálne v ňom pôsobí ako čestný riaditeľ. Na štadióne „sršňov“, ako znie prezývka tímu, dokonca po ňom pomenovali tribúnu – Sir Elton John Stand.

Titul Sir používa od roku 1998, vtedy ho britská kráľovná Alžbeta povýšila do rytierskeho stavu. Okrem toho je tiež členom Siene slávy Rock’n’rollu a za charitatívnu činnosť si vyslúžil od britskej panovníčky kráľovské vyznamenanie Rád služobníkov cti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet