Na hlavný obsah

Koalícia nerieši zásadné témy, reaguje Fico na neotvorenie schôdze

Smer-SD žiadal, aby sa vláda postavila proti zastaveniu dodávok ropy a plynu z Ruska.

Koalícia nerieši zásadné témy, reaguje Fico na neotvorenie schôdze
Plénum nebude v stredu 16. marca 2022 diskutovať o energetických záujmoch SR na mimoriadnej schôdzi. Poslanci neschválili program 61. schôdze, ktorú inicioval opozičný Smer-SD. Foto: TASR

Plénum v stredu (16. 3.) nediskutovalo o energetických záujmoch SR na mimoriadnej schôdzi. Poslanci totiž neschválili jej program. Zvolanie inicioval opozičný Smer-SD. Chcel, aby sa vláda zaviazala, že bude proti zastaveniu dodávok plynu a ropy z Ruska.

Čo malo byť témou schôdze?

Témou schôdze mal byť návrh skupiny poslancov na schválenie stanoviska SR k ohrozeniu strategických energetických záujmov hospodárstva a občanov SR a opatrenia na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja.

Ide o reakciu opozície na dohady o potenciálnom zastavení dodávok plynu a ropy z Ruska. Smer chce, aby sa Slovensko postavilo proti takémuto návrhu.

Predseda Smeru Robert Fico priblížil, že podľa ústavného zákona o spolupráci NR SR a vlády v záležitostiach Európskej únie môže parlament prijímať záväzné stanoviská. Tými sa vláda riadi vtedy, keď ide rokovať o dôležitých veciach, ktoré sa týkajú EÚ.

Potrebu mimoriadnej schôdze odôvodnila opozičná strana tým, že prezidentka SR Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger (OĽANO) pripustili, že sú pripravení súhlasiť so zastavením dodávok plynu a ropy z Ruska.

Fico hovorí o obslužnom aparáte

Ak by padlo takéto rozhodnutie, podľa Fica by to znamenalo prudký nárast cien pohonných látok. Podotkol, že Slovensko by prišlo aj o príjmy, pokiaľ ide o tranzit. V prípade prudkého nárastu ceny plynu a ropy podľa neho treba rátať s nárastom cien všetkého.

„Národná rada napriek tomu, že sa stretáva a že prijíma nejaké rozhodnutia, je prakticky znefunkčnená, lebo vládna koalícia odmieta rokovať o zásadných spoločenských, politických, hospodárskych, ekonomických, finančných a sociálnych témach. Z NR SR sa stal nejaký obslužný aparát pre vládu SR,“ hovoril Fico po neotvorení schôdze.

Je presvedčený, že témy energií, najmä zemného plynu a ropy, a zdražovania, sú aktuálne najvýznamnejšími, ktoré na Slovensku treba riešiť. Vláda však podľa neho dala pokyn, aby koalícia neodsúhlasila program schôdze, ktorú inicioval Smer.

„Len sme chceli zastaviť, do slova a do písmena, diverznú činnosť predsedu vlády Hegera a prezidentky Čaputovej pokiaľ ide o zastavenie dodávok plynu a ropy na územie SR,“ skonštatoval Fico s tým, že Slovensko je odkázané na dovoz týchto surovín.

Kremský: Nikto nehovorí o okamžitom odstavení

Predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) si myslí, že ide o „zastierací manéver“ Fica na zakrytie toho, čo Smer v minulosti zanedbal.

„Vykrikovaním a obviňovaním vlády z nejakých vecí nemožno zakryť to, čo Smer dlhé roky zanedbával, zneužíval,“ dodal. Pripustil, že Slovensko je závislé od ruských surovín.

Tvrdenie, že vláda chce okamžite odstrihnúť Slovensko od dodávok energií z Ruska, je však podľa neho „slamený panák“. „Nikto nehovorí o okamžitom odstavení, to sa ani nedá,“ skonštatoval.

Vláda aj EÚ podľa neho hovoria len o spustení krokov, ktoré znížia závislosť od týchto dodávok surovín v budúcnosti.

Slovensko by podľa neho malo mať jasný akčný plán, ako znížiť závislosť a znížiť spotrebu energií. Množstvo energie sa podľa Kremského dá ušetriť tým, že „zapcháme diery, ktorými nám energia uniká“. Bude tlačiť na ministerstvo hospodárstva, aby takýto akčný plán vypracovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko