Na hlavný obsah

Zástupcovia priemyslu sú proti zastaveniu dovozu ruského plynu a ropy

Malo by to likvidačné dôsledky, tvrdia.

Zástupcovia priemyslu sú proti zastaveniu dovozu ruského plynu a ropy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) a Klub 500 v utorok (15. 3.) vyzvali, aby Slovensko nepodporilo „neuvážené“ návrhy Európskej únie o odstrihnutí sa od ruského plynu a ropy. Deklarovali, že by to dlhodobo poškodilo ekonomiku SR i EÚ.

„Žiadame, aby sa neprijímali v tejto veci žiadne návrhy bez toho, aby bola SR najskôr pripravená na realizovateľné alternatívy,“ povedali predstavitelia priemyslu.

Narážali na slová premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktorý na neformálnom samite EÚ vo francúzskom Versailles deklaroval, že si vie predstaviť zastavenie dovozu energií z Ruska.

Premiéra, vládu a prezidentku Zuzanu Čaputovú vyzvali, aby všetky ekonomické záležitosť pred prijatím rozhodnutia konzultovali s predstaviteľmi priemyslu a hospodárstva.

Nerealistický scenár?

Zákaz dovozu ruskej ropy a plynu je podľa priemyselníkov nerealistický a pre Slovensko by mal likvidačné dôsledky. Tvrdia, že by to spôsobilo zhoršenie životnej úrovne obyvateľstva nielen Slovenska, ale celej EÚ.

Poznamenali, že Slovensko je od ruského plynu závislé na 85 %, od ruskej ropy je to až 100 percent. Odstrihnutie sa by teda podľa nich znamenalo hospodársky kolaps.

„Myslíme preto v tejto súvislosti aj na to, že na Slovensku žije 5,5 milióna občanov, ktorí potrebujú živobytie. Len v priemysle je zamestnaných 600 000 ľudí, ktorí musia dostávať výplatu. Po okamžitom odstavení ruskej ropy a plynu by došlo k reťazovej reakcii a odstavovaniu jednej fabriky za druhou,“ uviedol predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Zástupcovia SOPK a Klubu 500 zdôraznili, že zastavenie ruského plynu nie je len o vykurovaní. Od plynu sú závislé aj veľké priemyselné fabriky, ktoré by museli úplne odstaviť výrobu, ale aj chemické továrne vyrábajúce hnojivá pre poľnohospodárov.

Zníženie závislosti od Ruska je správny krok, reaguje vláda

Zníženie závislosti EÚ vrátane Slovenska od dovozu ruského plynu a ropy je strategicky správny krok a má plnú podporu slovenskej vlády. Uviedla to v reakcii hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Upozornila, že Rusko využíva tieto suroviny ako „energetickú zbraň“ pri presadzovaní svojich geopolitických záujmov, pričom tieto záujmy nie sú totožné so záujmami EÚ.

„Ukázalo sa to v roku 2009, keď Rusko zastavilo dodávky plynu cez tranzitný plynovod, prechádzajúci naším územím. A ukazuje sa to aj dnes, keď Rusko v rámci príprav vojny na Ukrajine znižovaním dodávok plynu do európskych zásobníkov vyhnalo ceny na trhu do závratných výšok,“ zdôraznila.

Ministerstvo hospodárstva v spolupráci má vypracovať návrh, ktorý následne predstaví vládnemu kabinetu.

„Cieľom je v maximálnej miere chrániť domácnosti i priemysel a zároveň vytvoriť stav, keď žiadny dodávateľ surovín a energií do EÚ, a špeciálne to platí pre imperialistické Rusko, nebude mať takú moc, aby podkopával suverenitu a demokratické hodnoty EÚ,“ avizovala.

Verí, že členovia Klubu 500 a SOPK prijmú tieto nové výzvy prijmú a budú nápomocní pri hľadaní dlhodobo udržateľných riešení pre slovenskú i európsku energetiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika