Na hlavný obsah

Lekári upozorňujú na utečencov z Ukrajiny infikovaných tuberkulózou

Vyzývajú na dôkladné preverovanie zdravotného stavu.

Utečenci z Ukrajiny nepotrebujú len materiálnu pomoc, ale aj pomoc zdravotníkov. Vo Vysokých Tatrách hospitalizovali ženu s tuberkulózou. Na Ukrajine ide o rozšírené infekčné ochorenie.

Pacientka z Ukrajiny, ktorú liečia v špecializovanom ústave vo Vyšných Hágoch, už na hraniciach upozornila, že je chorá. So ženou prišli na Slovensko aj jej tri deti.

„Tieto detičky sme prijali za účelom vyšetrenia tohto špecifického procesu. Boli u nás asi týždeň, ale tuberkulózu sme u nich nepotvrdili,“ povedal Tomáš Strachan, detský pneumológ z Národného ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb Dolný Smokovec.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Medicínska riaditeľka detského ústavu v Dolnom Smokovci Michaela Matiščáková upozorňuje, že medzi tými, ktorí prekročili našu hranicu mohlo byť približne 200 ľudí infikovaných tuberkulózou.

Na Slovensku zachytia približne tri prípady, Ukrajinci 77 prípadov na 100 000 obyvateľov ročne. Lekári upozorňujú, že obozretnosť je namieste aj pre fakt, že od roku 2012 sa deti na Slovensku proti tuberkulóze neočkujú.

Odborníci vyzývajú na preverovanie ochorenia utečencov už na hraniciach pri preberaní prvotných údajov. Myslieť na tuberkulózu by mali aj lekári prvého kontaktu – ako všeobecní, tak aj detskí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko