Na hlavný obsah

OSN: Na Ukrajine už muselo opustiť svoje domovy desať miliónov ľudí

Pred inváziou žilo na Ukrajine vrátane Krymu asi 44 miliónov ľudí

OSN: Na Ukrajine už muselo opustiť svoje domovy desať miliónov ľudí
Utečenci z Ukrajiny pri poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode v Medyke. Foto: TASR/AP

Kvôli ničivému vojnovému konfliktu na Ukrajine už muselo opustiť svoje domovy desať miliónov ľudí, teda viac než štvrtina z celkového počtu obyvateľov krajiny. V nedeľu (20. 3.) to uviedol na twitteri vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

„Tí, ktorí vedú vojnu, kdekoľvek na svete, sú zodpovední aj za utrpenie spôsobené civilistom, ktorí sú nútení opustiť svoje domovy. Vojna na Ukrajine je taká ničivá, že už muselo utiecť desať miliónov ľudí. Zostali vysídlení vo vnútri krajiny, alebo utiekli do cudziny,“ uviedol Filippo Grandi.

Pred inváziou žilo na Ukrajine vrátane Krymu asi 44 miliónov ľudí. Najväčšiemu náporu utečencov čelí Poľsko, veľké množstvo Ukrajincov ale dorazilo aj na Slovensko či do Českej republiky.

Podľa bilancie Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) od začiatku ruskej agresie 24. februára utieklo z Ukrajiny už 3 389 044 ľudí.

Deväťdesiat percent tvoria ženy a deti

Len od soboty (19. 3.) sa ich počet zvýšil o ďalších 60 352. Približne 90 percent z týchto utečencov tvoria ženy a deti, keďže muži vo veku 18-60 rokov sú povinní slúžiť v armáde a nesmú opúšťať krajinu.

Detský fond UNICEF uvádza, že medzi ukrajinskými utečencami, ktorí sa uchýlili do zahraničia, je viac než 1,5 milióna detí. Zároveň varuje, že by sa časť z nich mohla stať obeťami obchodovania s ľuďmi alebo vykorisťovania. Podľa UNICEF-u je toto riziko reálne a stále rastie.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo do susedných štátov aj zhruba 162 000 občanov tretích krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet