Na hlavný obsah

Parlament odsúdil deportáciu Židov. Ospravedlnil sa za činy vtedajšej moci

Poslanci sa vrátia do lavíc v stredu.

Parlament odsúdil deportáciu Židov. Ospravedlnil sa za činy vtedajšej moci
Ilustračné foto - pamätník s menami obetí holokaustu po jeho otvorení vo Viedni. Foto: TASR/AP

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok (25. 3.) odsúhlasili vyhlásenie k 80. výročiu začatia deportácií Židov zo Slovenska. Parlament v ňom odsudzuje udalosti, ktoré sa odohrali, vyjadruje ľútosť a ospravedlňuje sa židovským obyvateľom za činy vtedajšej štátnej moci. Poslanci budú v rokovaní 60. schôdze pokračovať až v stredu (30. 3.).

Národná rada SR podľa schváleného vyhlásenia považuje „za zvlášť odsúdeniahodné násilné deportácie občanov židovského pôvodu z územia vtedajšej Slovenskej republiky, ku ktorým došlo od 25. marca 1942 do 20. októbra 1942“.

Zdôrazňuje tiež neprijateľnosť akejkoľvek legislatívy vedúcej k diskriminácii či porušovaniu ľudských i občianskych práv.

Odsúhlasením vyhlásenia k deportáciám plénum ukončilo piatkové rokovanie. Do lavíc sa poslanci vrátia v stredu, keď majú rokovať o stavebných zákonoch z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina) a o podobe súdnej mapy. Pôvodne mali o týchto návrhoch rokovať ešte v piatok.

V stredu by mali zároveň poslanci hlasovať o doteraz prerokovaných bodoch. Po prebratí programu 60. schôdze by malo nasledovať mimoriadne rokovanie k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktoré iniciovala opozícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko