Na hlavný obsah

Francúzsko a Nemecko odmietli požiadavku Ruska na platby za plyn v rubľoch

Pripravujú sa na zastavenie dodávok plynu z Ruska.

Francúzsko a Nemecko odmietli požiadavku Ruska na platby za plyn v rubľoch
Na snímke rubľové bankovky. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire a nemecký minister hospodárstva Robert Habeck odmietli novú požiadavku prezidenta Vladimira Putina, aby zahraniční kupci za ruský plyn platili v rubľoch.

Podľa nich ide o neprijateľné porušenie zmlúv a vydieranie. Obe krajiny sa podľa ministrov pripravujú na zastavenie dodávok plynu z Ruska.

Habeck na tlačovej konferencii s Le Mairem povedal, že zmluvy sa musia dodržať. Ako upozornili, zmluvy s Ruskom s platbou v rubľoch nepočítajú.

Ďalšie sankcie proti Rusku

„Považujeme za dôležité nenechať sa Putinom vydierať,“ povedal Habeck.

„V žiadnom prípade nebudeme súhlasiť s tým, aby sa za dodávky plynu platilo inou menou, než aká bola zmluvne dohodnutá,“ doplnil Le Maire. Pripomenul, že krajiny skupiny G7, medzi ktoré patrí aj Francúzsko, trvajú na platbách za plyn podľa existujúcich dohôd.

Obaja ministri vyhlásili, že Nemecko s Francúzskom sú odhodlané energeticky chrániť nielen domácnosti, ale aj firmy. Habeck uviedol, že v prípade sporov s Ruskom treba postupovať jednotne a že Moskve sa nepodarí jednotu Západu narušiť. Oznámil tiež, že Rusko bude čeliť novému súboru sankcií za inváziu na Ukrajinu. Dodal, že nejde o posledné sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika