Na hlavný obsah

Prvých 360 Ukrajincov už pracuje, záujem o zamestnanie je medzi nimi vysoký

Zamestnať sa môžu vo výrobe či v gastrosektore.

Prvých 360 Ukrajincov už pracuje, záujem o zamestnanie je medzi nimi vysoký
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Prvých 360 utečencov z Ukrajiny už legálne pracuje na Slovensku, toto číslo sa bude rýchlo zvyšovať. Ukrajinci majú záujem o prácu, viac ako 2 000 z nich sa aktívne pýtalo na možnosti zamestnať sa. V utorok (22. 3.) to povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Na Slovensku je aktuálne asi 92 000 pracovných pozícií, ktoré sú vhodné aj pre občanov Ukrajiny. O veľkú časť z nich slovenskí občania nemajú záujem, a tak nevznikne pre nich konkurencia,“ priblížil Krajniak.

Ako dodal, ide najmä o pracovné miesta v gastrosektore a cestovnom ruchu. „Tie boli najviac postihnuté pandemickými vlnami a hoci ich bolo veľa voľných, ľudia sa sem pracovať nevracali a zamestnávatelia ich nedokázali naplniť,“ skonštatoval minister.

Rezort práce pomáha utečencom v hľadaní si zamestnania. Jeho pracovníci prekladajú inzeráty do ukrajinčiny a tiež záujemcom o zamestnanie vytvárajú profily na portáloch s ponukami práce.

Okrem toho pripravujú aj hodiny slovenčiny či rekvalifikačné kurzy. Ministerstvo tiež aktívne oslovuje zamestnávateľov, či nemajú dlhodobo neobsadené voľné pozície.

Pracovať by mohli aj vo fabrikách

Pre Ukrajincov sú vhodné aj pracovné pozície vo výrobe a priemyselných parkoch, „kde sa eliminuje jazyková bariéra a už aj pred vojnou tam pracovalo veľa občanov z tretích krajín.“

Značná časť utečencov sa zamestnala v okresoch, kde je v týchto sektoroch najviac voľných pracovných miest – napríklad okresy Trenčín, Malacky či Námestovo.

Ukrajinci zatiaľ podľa rezortu práce obsadili pozície sanitárov, upratovačiek, opatrovateľov, montážnych pracovníkov či pomocníkov v potravinárstve.

Podľa Krajniaka sú tieto pracovné možnosti dobrým základom pre budúce pôsobenie na Slovensku aj pre vysokoškolsky vzdelaných utečencov, „hoci nejde o extra kvalifikované pozície.“ „Najprv sa usadia, budú živiť seba a svoju rodinu a potom si nájdu prácu vo svojom odbore,“ priblížil minister.

Prišlo už vyše 100 000 detí

Od začiatku utečeneckej krízy na Slovensko prišlo viac ako 258 000 utečencov, z ktorých je vyše 101 000 detí. „Drvivú väčšinu medzi dospelými stále tvoria ženy,“ priblížil Krajniak.

Minister dodal, že stále viac ľudí žiada Slovensko o dočasné útočisko. „Na začiatku to bolo asi 10 percent, teraz to stúplo na jednu pätinu,“ povedal.

Rezort práce sa prostredníctvom úradu práce snaží pomáhať detským utečencom bez ohľadu na to, či chcú v krajine zostať, alebo len Slovenskom prejdú do iných štátov.

Tým, ktoré zostávajú, poskytuje ubytovanie v sociálnych zariadeniach a centrách pre deti a rodiny. „Aktuálne je v týchto zariadeniach umiestnených 90 detí, dovedna sme poskytli takúto pomoc 120 malým Ukrajincom,“ konštatoval Krajniak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko