Na hlavný obsah

Štátny rozpočet pre vojnový konflikt na Ukrajine budú musieť pravdepodobne navýšiť

Zatiaľ nie je známe o koľko.

Štátny rozpočet pre vojnový konflikt na Ukrajine budú musieť pravdepodobne navýšiť
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Utečenecká kríza a vojnový konflikt na Ukrajine prevracajú štátnu kasu. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že rozpočet, v tej podobe, v akej je schválený, stačiť určite nebude.

O koľko by sa mohli výdavky zvýšiť však hovoriť zatiaľ nechce. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Kritika opozície

Odpovede neponúkajú ani ďalší kompetentní z koaličných strán. Preto sa zatiaľ čaká, s čím príde Matovič. Opozícia v tejto súvislosti kritizuje, že minister vie otvoriť rozpočet kvôli pandémii či vojne, ale nevie ho otvoriť pre zdražujúce sa potraviny alebo energie.

Kovidová kríza dotlačila ešte vlani ministra financií k razantnému zvyšovaniu výdavkov. Oproti pôvodnému plánu vyskočili v tom čase o viac ako tri a pol miliardy eur.

Parlament s tým síce súhlasil, no koalícia bola rozdelená a SaS sa napokon pri hlasovaní zdržala.

Tento rok sa scenár s otváraním štátneho rozpočtu pravdepodobne zopakuje. Problémom už nie je koronavírus, ale utečenecká kríza a vojna na Ukrajine. Minister financií priznáva, že to, čo plánoval minúť tento rok, stačiť nebude.

„Nikto nečakal vojnu na Ukrajine, to nezvládneme so súčasným rozpočtom,“ vyhlásil.

Podrobnosti nie sú známe

Minister zatiaľ nespresnil, ako výrazne by sa mal štátny rozpočet upraviť. Osobne nechce zmeny uponáhľať – inými slovami, do parlamentu zrejme pošle ucelený balík.

„Určite na to nepôjdeme rýchlo a o mesiac by prišla ďalšia zmena,“ povedal.

Nateraz štát vie fungovať a situácia nás do urýchlených zmien netlačí – tvrdí šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Priznáva síce, že otvorenie rozpočtu bude potrebné, no ako vhodný čas vidí začiatok leta. Vtedy už budú na stole viaceré prognózy – medzi nimi aj kľúčová – daňová.

„Nevidím dôvod, aby sme išli do zásadne vyššieho deficitu tak, ako to bolo vlani. Je potrebné jasne zhodnotiť, ako sa budú vyvíjať príjmy,“ podotkol Viskupič.

Ľudia sú zasiahnutí infláciou

Opozícia dlhodobo vyčíta vládnym lídrom, že vyrobili dlh, ktorý atakuje hranicu 60 percent HDP – hoci svet čelil korona kríze a vojne na Ukrajine.

Podľa podpredsedu Smeru-SD Richarda Takáča sa však koalícia doteraz nepostarala o ľudí zasiahnutých vysokou infláciou.

„Minister financií vie otvoriť rozpočet v prípade pandémie alebo teraz v prípade pomoci pre Ukrajinu, ale nevie ho otvoriť na to, aby pomohol ľuďom na Slovensku z hľadiska zvyšovania cien potravín,“ poukazuje.

Ak naďalej porastú štátu príjmy – tak ako sa to ukazuje v prvých mesiacoch roka 2022 – bude podľa SaS potrebné tieto peniaze ľuďom vrátiť.

„Považujem dokonca za automatické, aby sme nejakým spôsobom tie príjmy navyše ľuďom vrátili. Tak by to malo fungovať,“ vysvetľuje Viskupič.

A ciest je podľa neho viac. Od zníženia DPH až po zvýšenie nezdaniteľného minima.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika