Na hlavný obsah

Putin: „Vojenská operácia“ ide podľa plánu, so sankciami sa Rusko vyrovná

Tvrdí, že sankcie škodia aj USA a Európe.

Putin: „Vojenská operácia“ ide podľa plánu, so sankciami sa Rusko vyrovná
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Sankcie Západu proti Rusku spôsobili vážne škody naprieč celou svetovou ekonomikou, vyhlásil v stredu (16. 3.) podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin.

Ako upozornil, dôsledky sankcií si už všímajú ľudia v Európe i v Spojených štátoch v súvislosti s rastom cien za pohonné hmoty alebo potraviny.

Západné krajiny prijali sankcie v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine, ktorá sa začala koncom februára.

Putin tiež povedal, že „špeciálna vojenská operácia“ ruských síl bola jediným variantom pre Moskvu, ako zabezpečiť bezpečnosť Ruska. Zopakoval skoršie tvrdenie Kremľa, že operácia postupuje presne podľa plánu.

Putin počíta s vyššou nezamestnanosťou

„Ako zbraň si (západné krajiny) zvolili ekonomické, finančné, obchodné a iné sankcie proti Rusku. Tie ale teraz dopadajú na Európanov a Američanov v súvislosti s rastúcimi cenami benzínu, energií a potravín,“ povedal Putin a dodal, že rast cien súvisí aj so stratou pracovných miest na ruskom trhu.

Šéf Kremľa zároveň ubezpečil, že Rusko má k dispozícii zdroje, aby mohlo naplniť svoje dlhodobé ciele. So súčasnou „skúškou sa dôstojne vyrovná, ako tomu bolo aj počas tisícročnej histórie krajiny“. Pripustil, že „štrukturálne zmeny ruskej ekonomiky“ povedú k rastu inflácie a nezamestnanosti.

Hlavnou úlohou ruského vedenia je tak tieto riziká minimalizovať, vyhlásil Putin a sľúbil napríklad zvýšenie životného minima i vyššie platy pracovníkom v štátnej sfére. Exportérov vyzval, aby dodávali viac tovarov na domáci trh. Dodal, že treba zabezpečiť napríklad dostupnosť liekov.

Veliteľ separatistov: Útok nejde podľa predstáv

V stredu však Alexander Chodakovskij, veliteľ síl doneckých separatistov, ktorí obliehajú Mariupol, priznal, že útok na toto dôležité ukrajinské prístavné mesto nejde podľa predstáv ruských agresorov.

V rozhovore poskytnutom denníku Komsomolskaja pravda povedal, že by potreboval minimálne dvojnásobnú početnú prevahu nad obrancami. Tiež by potreboval viac ťažkých zbraní – vrátane tankov a raketometov.

„Potrebujeme výraznú prevahu, ale zatiaľ ju nemáme. Účinne plníme úlohy zadržiavania a blokovania mesta, ale nemôžeme vyraziť a urobiť rýchly postup,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet