Na hlavný obsah

Rezort dopravy vytvoril systém pomoci utečencom z Ukrajiny

Triedi ich do troch skupín.

Rezort dopravy vytvoril systém pomoci utečencom z Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Utečencov z Ukrajiny Slovensko po ich príchode na jeho územie triedi do troch skupín – tí, ktorí chcú zostať na Slovensku, pokračujúci do ostatných krajín a ľudia, ktorých na Slovensku majú čakať ich známi. Pre všetky tri skupiny Slovensko pripravilo pomoc, povedal minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

„Denne prekročí hranicu Ukrajiny a Slovenska vyše 10 000 ľudí, drvivá väčšina z nich je na osobných automobiloch. Tí nevyžadujú veľkú asistenciu, najviac je treba pomáhať utečencom, ktorí prídu pešo,“ povedal minister a doplnil, že ľuďom, ktorí chcú na aute len prejsť Slovenskom a nemajú v pláne tu zostať, štát poskytne informácie, mapu a bezplatnú sieť diaľnic a rýchlostných ciest.

Peší, ktorí na Slovensku nemienia zostať, dostanú od štátu bezplatnú dopravu vlakmi do Bratislavy, Budapešti či Maďarska a Poľska. Na železničné stanice ich prevezú kyvadlové autobusy.

Železničná spoločnosť Slovensko pre nával utečencov pridalo do svojich vlakov špeciálne vozne, vďaka ktorým navýšilo kapacitu jednotlivých spojov.

S ubytovaním by mal pomôcť rezervačný systém

Ľudia, ktorí však chcú zostať na Slovensku a požiadať o dočasné útočisko, sa premiestnia najskôr do veľkokapacitných centier – napríklad v Michalovciach alebo Humennom.

Ministerstvo dopravy však v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) spustilo štátny rezervačný systém Bookio, prostredníctvom ktorého bude štát poskytovať ubytovanie pre utečencov, ktorí chcú na Slovensku zostať. „Najväčšou výhodou je, že vďaka tomuto systému máme prehľad, koľko kapacít je v reálnom čase ešte voľných,“ uviedol Doležal.

Minister požiadal súkromných ubytovateľov, ktorí by radi pomohli utečencom, aby sa prihlásili do tohto internetového systému. „Nemusí to byť bezodplatne,“ dodal.

Aby ľahšie v chaose na hraničných priechodoch dokázali nájsť ukrajinskí utečenci svojich známych, ktorí ich majú čakať na hraniciach, rezort dopravy vo Vyšnom Nemecko i Veľkých Slemenciach zriadil miesto na stretávanie, kam budú dobrovoľníci posielať všetkých čakateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko