Na hlavný obsah

Rusko chce požadovať za plyn určený pre Európu platby v rubľoch

Moskva plánuje aj naďalej dodávať plyn podľa plánu.

Rusko chce požadovať za plyn určený pre Európu platby v rubľoch
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko už za plyn určený pre Európu nebude brať eurá ani doláre, platby sa chystá žiadať v rubľoch. Na videokonferencii, ktorú odvysielala štátna televízia, to v stredu (23. 3.) uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

Opatrenie sa podľa neho týka krajín, ktoré Rusko nepovažuje za priateľské a ktoré proti Rusku zavádzajú tvrdé ekonomické sankcie, teda aj Spojených štátov, Kanady alebo Veľkej Británie.

Štátny plynárenský gigant Gazprom dostal nariadenie, aby týmto spôsobom upravil dodávateľské zmluvy.

Dodávať plyn Moskva chce aj naďalej podľa plánu, zmeny sa dotknú iba meny na účely zúčtovania platieb, spresnil prezident. Zdôraznil, že zmrazenie ruských aktív na Západe v odvete za inváziu na Ukrajinu zničilo vzájomnú dôveru.

EÚ pripravuje povinné plnenie zásobníkov

Centrálna banka a ruská vláda teraz majú týždeň na to, aby určili spôsoby prechodu z platieb v cudzích menách na platby v rubľoch, povedal Putin.

Dôveru k Rusku stratili aj európske štáty. Niektoré z nich požadujú, aby Európska únia plyn z Ruska prestala odoberať, napríklad Nemecko je ale proti. Súčasne európske štáty hľadajú nových dodávateľov. Spojené štáty už dovoz ruského plynu zakázali.

Brusel sa chystá koordinovať spoločné nákupy plynu v mene členských štátov EÚ s cieľom posilniť energetickú bezpečnosť kontinentu a znížiť jeho závislosť na Rusku. EÚ pripravuje povinné plnenie plynových zásobníkov a spoločné nákupy plynu.

Rubeľ po začiatku invázie prudko oslabil, k euru aj doláru odpísal desiatky percent. Stredajšie oznámenie ale ruskú menu prudko posilnilo, popoludní stál dolár zhruba 100 rubľov, zatiaľ čo ešte ráno sa kurz pohyboval okolo 105 rubľov. Krátko po začatí invázie stál dolár aj viac ako 130 rubľov, pred inváziou menej ako 80 rubľov.

Sulík v tom problém nevidí

„No tak zameníme eurá za ruble. Nerozumiem, akú to hrá rolu, lebo z čisto ekonomického pohľadu, keď sme tam poslali milión eur za plyn, tak čo sa s tými peniazmi stalo? Použijú sa na vyplatenie dôchodkov, na chod štátu, na vyplatenie úradníkov. To sa vypláca v rubľoch. Nemyslím si, že by došlo k výraznej zmene alebo k spevneniu výmenného kurzu,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Otázkou podľa neho je, či rubeľ bude voľne obchodovateľný. Ak by nebol, tak vie Rusko predať rubeľ menej výhodne. „Zrejme za tým bude hlbší plán, lebo len také opatrenie samo o sebe, v tom veľký zmysel nevidím,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika