Na hlavný obsah

Rusko definitívne zakázalo facebook a instagram

Súd označil spoločnosť Meta za extrémistickú.

Rusko definitívne zakázalo facebook a instagram
Na snímke logo sociálnej siete facebook. Foto: TASR/AP

Ruský súd v pondelok (21. 3.) v krajine zakázal sociálne siete facebook a instagram. Americkú spoločnosť Meta Platforms, pod ktorú tieto siete spadajú, súd za toleranciu násilia označil za extrémistickú. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko už skôr zablokovalo prístup k facebooku. Cenzúrny úrad Roskomnadzor to zdôvodnil tým, že prevádzkovateľ siete diskriminuje ruské médiá. Rozhodnutie sa však nevzťahuje na službu WhatsApp.

Instagram bol zablokovaný, keď spoločnosť Meta uviedla, že umožní používateľom sociálnych médií na Ukrajine zverejňovať správy vyzývajúce na násilie proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Na pojednávaní vystúpil aj zástupca ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Od súdu žiadal okamžitý zákaz činnosti spoločnosti Meta v Rusku.

FSB obvinila Metu, že v čase „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Kremeľ nazýva svoju vojenskú agresiu proti Ukrajine, pracuje proti záujmom Moskvy, dodala AFP.

Po tom, čo prezident Vladimir Putin vydal 24. februára rozkaz na začatie invázie ruských vojakov na Ukrajinu, úrady v Rusku zablokovali prístup na sociálne siete facebook a instagram, ako aj na twitter.

Spoločnosť Meta plánovala zmeniť pravidlá

Spoločnosť Meta potom 10. marca oznámila, že plánuje zmeniť svoje pravidlá týkajúce sa násilných vyjadrení tak, aby umožnila ľuďom v niektorých krajinách vyjadriť svoj hnev proti ruským ozbrojeným silám, ale nie voči ruským civilistom.

Tento svoj postoj Meta prehodnotila. Jej prezident pre globálne záležitosti, Nick Clegg, oznámil, že voľnejšie pravidlá sa budú vzťahovať iba na prispievateľov z Ukrajiny.

V pondelok to potvrdila aj právna zástupkyňa spoločnosti Meta, ktorá pred moskovským súdom vyhlásila, že „po verejnej diskusii“ spoločnosť zmenila svoju politiku a považuje „rusofóbiu a výzvy na násilie voči ruským občanom za neprijateľné“. Súd však tieto argumenty odmietol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet