Na hlavný obsah

SR bez trvalej náhrady nemôže Ukrajine odovzdať systém S-300, zhoduje sa koalícia aj opozícia

Opatrní sú aj pri mierovej misii na Ukrajinu.

SR bez trvalej náhrady nemôže Ukrajine odovzdať systém S-300, zhoduje sa koalícia aj opozícia
Na snímke zľava podpredseda strany Hlas.SD Richard Raši, podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč, podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a poslanec NR SR Andrej Stančík (OĽANO). Foto: RTVS

Predstavitelia koalície aj opozície sa zhodli na tom, že bez trvalej náhrady by Slovensko nemalo odovzdať systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Musíme myslieť na svoju národnú bezpečnosť, preto akýkoľvek presun obranných systémov do zahraničia nie je v súčasnej dobe vhodný. Systém by mal ostať tu a chrániť našich občanov,“ uviedol podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

Stančík: Slovensko nemá náhradu

Súhlasí s ním aj poslanec NR SR Andrej Stančík (OĽANO), ktorý upozorňuje, že Slovensko za systém S-300 nemá adekvátnu náhradu. Podľa neho zapožičaný systém Patriot nestačí. „Mala by to byť naša technika,“ zdôraznil.

Aj podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský je proti tomu, aby Slovensko odovzdalo Ukrajine systém S-300. „Ide o dosť starý systém, ktorý nevieme servisovať. Mali by sme mať ambíciu vlastniť čo najmodernejší systém protivzdušnej obrany. Systém Patriot takým je, ale my si ho iba požičiavame. Kým nemáme zabezpečený vzdušný priestor vlastným systémom, tak sa S-300 nemôžeme zbaviť,“ vyhlásil.

Podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč upozorňuje, že Patriot je len doplnením systému S-300 na Slovensku.

Pčolinský: Mierovú misiu na Ukrajine si neviem predstaviť

Zhoda medzi koalíciou a opozíciou vládne aj v súvislosti s prípadnou mierovou misiou na Ukrajine, o ktorej tento týždeň hovoril poľský premiér Mateusz Morawiecki. Ten oznámil, že Poľsko na budúcotýždňovom samite NATO v Bruseli formálne požiada o vyslanie takejto misie na Ukrajinu.

Zástupcovia koalície ani opozície si nemyslia, že by Európska únia mala na Ukrajinu vyslať mierovú misiu. Podľa Stančíka by Slovensko malo byť v tomto smere opatrné. „Rokujeme s našimi spojencami, návrh sme nevideli,“ uviedol.

Pčolinský si mierovú misiu na Ukrajine nevie predstaviť. „Mierové misie vysiela jedine OSN, ale vzhľadom na to, že Rusko má právo veta v Bezpečnostnej rade OSN, tak je takáto misia nereálna,“ hovorí.

„Rusko by sa na to nepozeralo ako na mierovú misiu, ale ako na priamy vstup NATO do konfliktu na Ukrajine,“ upozornil s tým, že podľa neho iniciatíva Poliakov zostane bez odozvy.

Takáč: Znamenalo by to vyostrenie konfliktu

S poľským návrhom nesúhlasí ani Takáč. „Bol by to bezprecedentný krok, ktorý by znamenal vyostrenie konfliktu,“ uviedol.

Rovnaký názor zastáva aj Raši. Zdôraznil však, že odsudzuje agresiu Ruska proti Ukrajine a podporuje suverenitu slovenského východného suseda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko