Na hlavný obsah

Slovensko doteraz prijalo stovky zvierat z Ukrajiny

Zvieratá sú väčšinou zdravé a očkované.

Slovensko doteraz prijalo stovky zvierat z Ukrajiny
Na snímke utečenka z Ukrajiny so svojou mačkou v záchytnom stanovom tábore na slovenskej strane na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Foto: TASR

Slovensko doteraz prijalo stovky zvierat z Ukrajiny. Takzvaný zvierací hotspot, sa v stredu (16. 3.) z hraničného priechodu Vyšné Nemecké presunul do veľkokapacitného centra pomoci v Michalovciach. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

V súčasnosti sa na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom každý deň nachádzajú dvaja až štyria dobrovoľníci. Podľa štátneho tajomníka MŽP Juraja Smatanu sa prihlásili už stovky dobrovoľníkov.

„Od registrácie dobrovoľníkov, ktorú sme spustili 27. februára, sa nám prihlásilo na pomoc priamo vo veľkokapacitných centrách vyše 550 dobrovoľníkov. Vážime si ich záujem pomáhať,“ uviedol Smatana.

Čipovanie aj strava pre zvieratá

Zvierací hotspot poskytuje predovšetkým čipovanie, základné ošetrenie a materiálnu pomoc, ako vôdzky, prepravky, stravu pre zvieratá. „Väčšina zvierat, ktoré prejdú hotspotom, sú zdravé, očkované a majitelia s nimi pokračujú na ceste ďalej,“ tvrdí ministerstvo.

Doplnilo, že túlavé zvieratá, ktoré prejdú cez hranicu, sa odchytávajú a vyšetria na mieste. Následne v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou sa umiestnia do štátnych karanténnych staníc alebo útulkov.

V súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine envirorezort zároveň vytvoril aj ubytovacie kapacity pre utečencov. „Celkovo tak budeme môcť poskytnúť strechu nad hlavou takmer 300 obyvateľom Ukrajiny,“ zdôraznil Smatana.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko