Na hlavný obsah

Údajný špión nemal prístup k citlivým informáciám, tvrdí šéf SIS

Tajná služba eviduje zvýšenú aktivitu ruských špiónov za rok 2021.

Špionážna kauza má za sebou prvý týždeň. Známe je to, že dvoch Slovákov obvinili zo špionáže pre Rusko. Jeden z nich, vojenský plukovník, je už týždeň v preventívnej väzbe. Zatkli aj bývalého agenta slovenskej tajnej služby. Jeho vtedajší šéf povedal, že nemal prístup k informáciám, ktoré by boli zaujímavé pre Rusov.

Bohuš M. – nateraz stále neznámy, bývalý agent tajnej služby. Pred vyše týždňom aj jeho zatkli počas razie na špiónov. Bývalému agentovi z Ružomberka zobrali aj množstvo počítačovej techniky, ktorú teraz skúmajú. V tajnej službe nepracuje od začiatku tohto roka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zatiaľ nie je známe, či vôbec a aké tajné informácie mohol Rusom vyzradiť. Rovnako šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč nechcel konkretizovať, čo ako agent robil.

„Tento príslušník vzhľadom na jeho služobné zaradenie nemal prístup k takému rozsahu informácií alebo k takému druhu informácií, ktoré by mohli byť zaujímavé pre cudziu službu,“ vysvetlil Aláč.

Dodal, že tajná služba má svoje mechanizmy, aby vedela odhaľovať takéto prípady. SIS už má hotovú správu za vlaňajší rok. Popisujú v nej aj zvýšenú aktivitu ruských špiónov na Slovensku. Zatiaľ je však celá správa utajená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko