Na hlavný obsah

V Kyjeve zavedú 36-hodinový zákaz vychádzania

Starosta označil situáciu v meste za nebezpečnú.

V Kyjeve zavedú 36-hodinový zákaz vychádzania
Muž zapichuje malú ukrajinskú vlajku na ohňom zničený balkón po útoku ruskej armády v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v utorok (15. 3.) ráno oznámil, že v ukrajinskom hlavnom meste bude zavedený 36-hodinový zákaz vychádzania. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nariadenie o zákaze vychádzania bude v platnosti 36 hodín, a to od utorka (15. 3.) večera 20.00 h miestneho času (19.00h SEČ). Ruské invázne sily v posledných dňoch vystupňovali útoky na Kyjev, ktorý sa im už takmer podarilo obkľúčiť.

Starosta Kličko vo svojom vyhlásení označil aktuálnu situáciu v meste za „náročnú a nebezpečnú“. O zákaze vychádzania podľa neho rozhodlo „vojenské velenie“.

Kyjevom otriasli výbuchy

Najmenej dvaja ľudia prišli noci v utorok o život pri ruských útokoch na viaceré štvrte v Kyjeve, kde strely zasiahli niekoľko obytných budov. V utorok ráno zároveň otriasli centrom Kyjeva prinajmenšom tri silné výbuchy, z ktorých jeden poškodil aj jednu zo staníc metra.  

Ukrajinská armáda vo vyhlásení uviedla, že ostreľovanie zasiahlo kyjevskú Svjatošynskú štvrť. Gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba povedal, že ruské jednotky cez noc zosilneli ostreľovanie v mestách Irpiň, Buča a Hostomel.

Z trojmiliónového ukrajinského hlavného mesta už od začiatku ruskej invázie z 24. februára ušla viac ako polovica obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet