Na hlavný obsah

Žilinka podpísal v Užhorode memorandum o spolupráci s ukrajinskou GP

Stretnutie označil za emotívne.

Žilinka podpísal v Užhorode memorandum o spolupráci s ukrajinskou GP
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka a ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Valentynivna Venediktová podpisujú memorandum o spolupráci. Foto: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa v sobotu (12. 3.) stretol v Užhorode s ukrajinskou generálnou prokurátorkou Irynou Valentynivnou Venediktovou. Informoval o tom Žilinka na sociálnej sieti.

Na stretnutí si vymenili informácie o trestných konaniach v súvislosti s trestnými činmi proti ľudskosti a vojnovými trestnými činmi, ktoré mali byť spáchané počas ruskej invázie na Ukrajine.

Pre efektívnejšiu spoluprácu a maximálnu pomoc v trestných veciach týkajúcich sa ozbrojeného konfliktu na Ukrajine Žilinka a Venediktová podpísali Memorandum o spolupráci medzi Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a Generálnou prokuratúrou Slovenskej republiky.

„S generálnou prokurátorkou sme diskutovali aj o konkrétnej ponuke, ktorú som jej predložil, na poskytnutie ubytovacích kapacít rezortu prokuratúry SR pre kolegov z ukrajinskej prokuratúry a ich príbuzných v rámci humanitárnej pomoci, o ktorú prejavili záujem,“ napísal Žilinka.

Stretnutie s ukrajinskou prokurátorkou označil nielen za profesionálne, ale aj emotívne a plné ľudskej empatie.

Žilinka v súvislosti s ruskou agresiou vyhlásil, že nenaplní program spolupráce vyplývajúci zo zmluvy, ktorú podpísal ešte v januári s ruským generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom, ktorý je na sankčnom zozname EÚ. Zmluvu však priamo nevypovedal, za čo zožal kritiku časti koalície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko