Na hlavný obsah

Mŕtvy človek z Buče nepohol rukou, polícia vyvracia hoax

Polícia eviduje aj zvýšenú aktivitu dezinformačných kanálov.

Mŕtvy človek z Buče nepohol rukou, polícia vyvracia hoax
Mŕtve telo muža leží na zemi v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Telo mŕtveho človeka na ulici v ukrajinskom meste Buča, ktoré oslobodili od ruských vojsk, nepohlo rukou. Polícia na sociálnej sieti vyvracia hoax, podľa ktorého sa mŕtvola hýbe.

Polícia tvrdí, že hoaxeri šíria video zachytávajúce tento moment zámerne v zlej kvalite, a preto to na prvý pohľad môže vyzerať tak, že mŕtvola sa hýbe. V skutočnosti však nejde o pohyb ruky, ale o dažďovú kvapku na prednom skle auta.

Na sociálnych sieťach sa šíri ešte jedno video, ktoré údajne zachytáva, ako sa mŕtvola na ulici v Buči pohla. Opäť ide o veľmi zlú kvalitu videa, v ktorom pohyb tela vzbudzuje zakrivenie spätného zrkadla na aute.

Vlna ruskej propagandy

Polícia tiež od vypuknutia vojny na Ukrajine zaznamenala zvýšenú aktivitu dezinformačných kanálov, ktoré šíria proruskú propagandu.

„A to nielen prostredníctvom oficiálnych kanálov ruských štátnych inštitúcií, ale aj šírením dezinformácií pomocou anonymných facebookových profilov, ktoré zahlcujú informačný priestor. Nepravdivými a manipulatívnymi statusmi sa snažia vytvoriť informačný chaos a rozdeliť slovenskú spoločnosť,“ píše polícia na facebooku.

Takéto profily, takzvaní trolovia, zahlcujú komentármi príspevky, ktoré upozorňujú na viaceré vojnové zločiny, ktoré ruskí vojaci páchajú na Ukrajine. Buď šíria naratív, že mŕtvoly sú iba herci, alebo zločiny ospravedlňujú predošlými konfliktami vo svete.

„Typickým znakom anonymného účtu je neurčitá profilová fotka. Ide väčšinou o druh rastliny, auta, prírody alebo fotku neznámej osoby stiahnutej z Google. Druhým znakom sú nulové interakcie na sociálnej sieti,“ vysvetľuje polícia.

Cieľom trolích fariem je vytvoriť informačný chaos a otočiť verejnú mienku v prospech Ruska. Zahlcujú sociálne siete svojimi naratívmi a dezinformáciami za účelom vytvorenia atmosféry, že ide o želanie celej verejnosti,“ uzatvárajú policajti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko