Na hlavný obsah

EÚ môže sankcie proti Rusku výrazne pritvrdiť, tvrdí nemecký minister hospodárstva

Nemecko chce byť od Ruska čo najskôr nezávislé.

EÚ môže sankcie proti Rusku výrazne pritvrdiť, tvrdí nemecký minister hospodárstva
Nemecký minister hospodárstva a klímy Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Európska únia môže sankcie proti Rusku pre inváziu na Ukrajinu výrazne pritvrdiť. Na pondelkovej (4. 4.) tlačovej konferencii to povedal nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck.

Možné okamžité embargo na dovoz energetických surovín z Ruska však nepodporil pre vysokú energetickú závislosť Nemecka od Ruska. Dodal, že Nemecko chce byť od Ruska čo najskôr nezávislé.

Očakáva nový balík sankcií

Uplynulé týždne od začiatku invázie podľa Habecka ukázali, ako ďaleko môže Európska únia v odvetných opatreniach zájsť. „Osobne som presvedčený, že môže zájsť oveľa ďalej,“ povedal Habeck, ktorý tento týždeň očakáva od únie nový balík sankcií. Doplnil, že už prijaté opatrenia sa ukázali ako účinné.

Nemecko však odmieta okamžité embargo. „Veľakrát som povedal, že tvrdo pracujeme na znížení našej energetickej závislosti od Ruska,“ povedal Habeck. Uviedol, že Nemecko je na tom inak ako iné európske krajiny, keďže sa príliš spoliehalo na zásobovanie fosílnymi energetickými surovinami z Ruska.

„Najskôr sa chceme zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív, potom aj od fosílnych palív všeobecne,“ povedal Habeck.

„Každý deň pracujeme na tom, aby sme pripravili podmienky k embargu a postupovali k nemu. To je podľa vlády a tiež podľa mňa tá najlepšia cesta, ktorá (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi každý deň škodí,“ uviedol Habeck o postupnom znižovaní závislosti. O takomto postupe v nedeľu (3. 4.) v televízii ARD hovoril spolupredseda sociálnej demokracie (SPD) Lars Klingbeil.

Zákaz ruského plynu

„Každý deň o kúsok uťahujeme kohútik s plynom,“ povedal Klingbeil. Dodal, že v prípade okamžitého embarga by Nemecko muselo čeliť následkom, ktoré by podľa neho mali dosah nielen na nemecký priemysel, ale aj jednotu nemeckej spoločnosti.

Habeck v marci oznámil, že Nemecko sa do jesene môže zbaviť závislosti od ruského uhlia a do konca roka možno od ruskej ropy, do polovice roka 2024 potom môže byť krajina nezávislá aj od ruského plynu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika