Na hlavný obsah

Rusi chcú nahradiť západný trh východným

Dôležitá pre nich je Čína.

Pre vojnu na Ukrajine stovky západných firiem v uplynulých týždňoch v Rusku skončili. Ďalšie stovky obmedzili alebo zastavili svoje investície. Moskva tvrdí, že západný trh dokáže nahradiť ázijským. Na základe dostupných štatistík to také jednoznačné nie je.

Čínsky veľvyslanec v Moskve na začiatku mesiaca povzbudil investorov, aby sa chopili príležitosti a vyplnili západné biznisové vákuum čínskymi spoločnosťami.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nemôžeme očakávať, že čínske firmy dokážu úplne nahradiť západne firmy. V niektorých odvetviach to možné je, ale vzhľadom na to, že tá škála je taká široká, nie úplne,“ povedal analytik Asociácie pre medzinárodné otázky Filip Šebok.

Rusi považujú Čínu za momentálne najdôležitejšieho partnera, no nie sú spojenci. Neviaže ich žiadna aliancia. A v prípade, že by chcel Peking vo vojne prikloniť misky váh na stranu Kremľa, môže podľa Washingtonu počítať s tvrdou reakciou.

„Prezident Biden ozrejmil svojmu čínskemu kolegovi, aké následky by mala pomoc vo vojne. Je na nich, aby sa rozhodli, ako sa zachovajú,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika