Na hlavný obsah

Fico: Obvinenie je odplatou za to, že robím poctivú opozičnú politiku

Smer bude opäť iniciovať odvolávanie Mikulca.

Fico: Obvinenie je odplatou za to, že robím poctivú opozičnú politiku
Na snímke líder Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR

Opozičného poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica neprekvapilo, že voči nemu Národná kriminálna agentúra (NAKA) vzniesla obvinenie. Podľa neho ide o obvinenie posvätené Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Označil to aj ako odplatu vládnej koalície za to, že robí „poctivú opozičnú politiku“.

Fico je spolu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom a advokátom Marekom Parom obvinený zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. „Z uznesenia nie je známe, o akú organizáciu ide a kto je jej členom. Nie je tam ani slovko o tom, že by som bol podozrivý z korupcie či ekonomickej trestnej činnosti. Vláda pritom stále tvrdí, že na ročnej báze sme ukradli tri miliardy eur,“ uviedol. Podľa neho ide o vymyslenú zločineckú skupinu zo strany ÚŠP.

Vláda sa podľa neho rozhodla, že bude likvidovať opozíciu a zneužíva NAKA. „Koalícia je z nás, doslova, zúfalá. Poukazujeme na to, že všetko, čo vláda zobrala do svojich rúk, zbabrala. Poukazujeme na to, že využívali covid a teraz využívajú vojnu na to, aby kradli,“ vyhlásil expremiér SR.

V súvislosti s obvinením voči Kaliňákovi a Parovi poznamenal, že ide o bezprecedentný útok na advokátov. Tvrdí, že je to porovnateľné s nacizmom či praktikami 50. rokov minulého storočia.

Chceli hovoriť o manipuláciách

Podľa neho ide o „čisté politické zúfalstvo a politický revanš“ zo strany vlády. Poukázal na to, že v stredu chcel Smer-SD na tlačovke čítať z výpovedí obvineného exšéfa operatívcov NAKA Jána Kaľavského o údajných manipuláciách v radoch kriminalistov. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) o tom podľa neho vedel, a preto došlo aj k obvineniu.

Fico tiež oznámil, že Smer bude opäť iniciovať odvolávanie Mikulca v parlamente. Dodal, že sa nevzdá poslaneckého mandátu, ako ho k tomu vyzýva koalícia.

Spresnil, že predvolanie na výsluch dostal na budúci utorok (26. 4.). Ak mu nezoberú pas, pôjde na zahraničnú pracovnú cestu do Bruselu a Berlína. Tam chce hovoriť o manipulovaniach vyšetrovaní. Doplnil, že Smer bude tiež naďalej organizovať protivládne protesty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko