Na hlavný obsah

Fico: Poslanci posielajú otvorenú výzvu predsedníčke Európskej komisie

Informujú ju o posledných udalostiach.

Fico: Poslanci posielajú otvorenú výzvu predsedníčke Európskej komisie
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR

Tridsiatka poslancov Národnej rady SR pošle v sobotu (23. 4.) predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a všetkým členom Európskej komisie otvorenú výzvu.

Tá popisuje, čo sa na Slovensku v týchto okamihoch deje. Uviedol to počas tlačovej konferencie predseda Smeru-SD Robert Fico.

Poznamenal, že v piatok (22. 4.) rozposlal premiérom, spolkovým kancelárom a prezidentom, ktorí chodia do Európskej rady, list, v ktorom taktiež popisuje udalosti, ktoré sa stali za posledné hodiny.

„Som prekvapený reakciou, mal som dnes už asi sedem telefonátov,“ povedal líder Smeru-SD. Podľa jeho slov strana informovala aj najvýznamnejšie frakcie v Európskom parlamente.

Zastával sa Kaliňáka aj Paru

„Vredom v právnom štáte nie je Maďarsko, Poľsko ani Malta. Najväčším vredom, ktorý v histórii Európskej únie vznikol, je Slovensko s gaunermi, ktorí stoja na čele tejto vlády,“ povedal Fico.

Vládna koalícia sa podľa slov Fica rozhodla odstrániť z cesty každého, kto zavadzia. Zastal sa bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a advokáta Mareka Paru. Ďalšou ohrozenou kategóriou sú podľa neho novinári.

Fico nepochybuje o tom, že ho Národná rada SR vydá na väzobné trestné stíhanie. Poznamenal, že ide o pomstu. Viackrát povedal aj to, že ide o porušovanie princípov demokratickej krajiny.

Do určitej miery je rád, že po dvoch rokoch hľadania ho neboli schopní obviniť z korupcie, ekonomickej trestnej činnosti, násilného alebo sexuálneho deliktu.

„Prišli s tým, že keď som vymenoval svojich dobrých spolupracovníkov do nejakých funkcií, tak som založil zločineckú skupinu,“ skonštatoval bývalý premiér.

Poslanci Národnej rady Ľuboš Blaha aj Ladislav Kamenický poznamenali, že Smer-SD stojí za Kaliňákom aj Ficom.

Podľa Kamenického sa na Slovensku skončila demokracia a nechce, aby Kaliňák alebo Fico skončili ako bývalý policajný prezident Milan Lučanský.

Bilčík jeho tvrdenia poprel

Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu) odmietol Ficove tvrdenia. „K Ficovým tvrdeniam o spolitizovanom vyšetrovaní sa v EÚ nik súdny nehlási, ani jeho frakcia. Panuje dôvera vo vyšetrovanie,“ napísal v reakcii na sociálnej sieti.

„Pesničku o politicky motivovanom obvinení R. Kaliňáka alebo R. Fica dnes nespieva nikto iný, len oni sami. Nikto neprebral Ficovu rétoriku o obvinení predstaviteľov Smeru-SD na politickú objednávku, pretože europoslanci sú informovaní a Ficove prekrúcanie faktov ich nepomýli,“ dodal Bilčík.

Europoslanec zdôraznil, že celá EÚ sleduje dianie na Slovensku veľmi podrobne, odkedy zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

„Ak by mali akékoľvek pochybnosti o vyšetrovaní opozičných špičiek na Slovensku, už by sme dávno počuli varovné hlasy z europarlamentu, ale i ďalších európskych inštitúcií,“ uviedol.

Heger: Ficov strach je až hysterický

Na Ficove vyhlásenia reagoval aj premiér Eduard Heger (OĽANO). „Strach Roberta Fica z trestného stíhania a jeho dôsledkov je až hysterický,“ napísal na sociálnej sieti.

„Na tlačovej konferencii vystupňoval útoky na prezidentku, obhajoval odsúdeného fašistu a citovo vydieral cez samovraždu generála Lučanského, ktorý sa rozhodol ukončiť svoj život vo väzení,“ napísal predseda vlády.

„Predsedovi Smeru sa však zlobou a rozkladom nepodarí nakaziť našu uzdravujúcu sa spoločnosť. A ani orgány činné v trestnom konaní, ktoré konajú nezávisle tak, ako im to ukladá zákon. A práve táto nezávislosť vyšetrovateľov a prokurátorov trojnásobnému premiérovi, ktorý každý svojím vystúpením zostupuje do hlbšieho suterénu, najviac prekáža,“ dodal Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko