Na hlavný obsah

Krajniak: Príspevky pre najviac ohrozené skupiny by sa dali získať aj z vyššej dane z hazardu

Hovorí aj o zdaňovaní monopolov.

Krajniak: Príspevky pre najviac ohrozené skupiny by sa dali získať aj z vyššej dane z hazardu
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Koalícia sa v rokovaní o financovaní navrhovaných príspevkov pre zdražovaním najviac ohrozené skupiny priblížila k dohode. Okrem možných zdrojov financií padli návrhy aj na rozšírenie pomoci ďalším skupinám. V utorok (12. 4.) to po rokovaní vlády povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Považujem to za podstatný posun. Posunuli sme sa aj v tom, že sme prešli ďalšie možnosti, ktoré vieme urobiť pre pomoc,“ uviedol Krajniak. Podľa neho sú prijateľné všetky možnosti financovania tejto pomoci.

Jedným z možných zdrojov financovania príspevkov pre skupiny, ktoré najviac ohrozuje zdražovanie, malo byť zvýšenie daní. A to napríklad aj dane z hazardných hier. Krajniak pripomenul, že programové vyhlásenie vlády neumožňuje zvyšovanie celkového daňového a odvodového zaťaženia.

„To ale neznamená, že nezdaníme viac nejaký monopol, alebo nejaký Slovnaft, ktorý má 30 eur na barel (159 litrov ropy) zisk. Výmenou za to neznížime napríklad daňové zaťaženie rodín s deťmi,“ vysvetlil s tým, že nejde o zvýšenie celkového daňového zaťaženia.

Krajniak považuje za plne legitímne zdanenie nadmerných ziskov, ktoré v súčasnosti dosahujú niektoré energetické firmy. Mala by to podľa neho byť dokonca povinnosť štátu.

„Nezdá sa mi fér, že opakujeme iba mantru, že sa nesmú zvyšovať žiadne dane. Povedzme si, komu sa nesmú zvyšovať dane. Chceme znižovať dane ľuďom, ale niektoré oligopolné, monopolné dane bez problémov zvýšme,“ dodal minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika