Na hlavný obsah

Le Penová: Nebudem presadzovať odchod Francúzska z Európskej únie

Ani v prípade, že zlyhajú jej snahy o reformu EÚ.

Le Penová: Nebudem presadzovať odchod Francúzska z Európskej únie
Marine Le Penová. Foto: ČTK/AP

Francúzska krajne pravicová kandidátka na prezidentku Marine Le Penová uviedla, že nemá v úmysle usilovať sa o odchod Francúzska z Európskej únie, a to ani v prípade, že zlyhajú jej snahy o reformu dvadsaťsedmičky. 

Europoslankyňa to povedala v rozhovore so stanicou France Inter. V predvolebnej kampani spred piatich rokov pritom patril odchod z EÚ a z eurozóny ku hlavným bodom jej programu.

Úniu stále kritizuje

„Veľká väčšina Francúzov si neželá Európsku úniu v jej súčasnej podobe. Je to únia, ktorá funguje na antidemokratických princípoch, používa vyhrážky a vydierania,“ povedala Le Penová. Na priamu otázku moderátora ale uviedla, že odchod z EÚ presadzovať nehodlá.

Európa by podľa političky mala spolupracovať, ale v rámci iného projektu. Pochválila napríklad celoeurópsky vesmírny projekt Ariane alebo spoluprácu v rámci spoločnosti Airbus.

Naopak kritizovala poľnohospodársku politiku EÚ, ktorá podľa nej znižuje potravinovú sebestačnosť Európy, čo sa podľa nej najmä počas vojnového konfliktu na Ukrajine ukazuje ako nežiaduce a nebezpečné.

Únia má podľa Le Penovej tiež príliš prísne energetické normy, ktoré Francúzsku zväzujú, a preto nie je konkurencieschopné.

Chce zakázať nosiť náboženskú šatku

Le Penová chce v prípade zvolenia do prezidentského úradu zakázať nosenie náboženskej šatky na verejnosti. Podľa nej totiž „izoluje a na tých, ktorí ho nenosia, je vyvíjaný nátlak“.

„Šatka je islamistickou uniformou, nie moslimskou. Je to uniforma ideológie, nie náboženstva,“ dodala.

V tohtoročnej prezidentskej kampani sa pre vojnový konflikt na Ukrajine tradične výrazná téma islamu a migrácie dostala čiastočne do úzadia.

Do verejnej debaty tieto témy okrem Le Penovej cielene vnášal tiež ďalší krajne pravicový politik Éric Zemmour, ktorý ale v nedeľňajšom (10. 4.) prvom kole volieb neuspel. V druhom kole podporil práve Le Penovú.

Polhodinový rozhovor s Le Penovou sa venoval témam, ktoré zaujímajú francúzsku verejnosť pred druhým kolom prezidentských volieb. To sa koná 24. apríla a Le Penová doň postúpila spolu so súčasným šéfom Elyzejského paláca Emmanuelom Macronom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet