Na hlavný obsah

Tesné druhé kolo volieb vo Francúzsku? Výhra Le Penovej by podľa analytičky bola katastrofou

Priniesla by zmeny nielen na európskom poli.

Tesné druhé kolo volieb vo Francúzsku? Výhra Le Penovej by podľa analytičky bola katastrofou
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho protikandidátka Marine Le Penová. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

V boji o Elyzejský palác sa stretne súčasný prezident Emmanuel Macron so šéfkou krajnej pravice Marine Le Penovou. Získal o 4 % viac hlasov. Mimoriadne tesný výsledok sa očakáva aj v druhom kole. Účasť toho prvého dosiahla 74 %.

Macrona i Le Penovú čakajú dva týždne náročnej kampane. Odborníci sa zhodujú, že súčasný šéf Elyzejského paláca potvrdí svoj post, hoci súboj bude náročnejší ako v roku 2017. Vtedy sa tiež spolu stretli vo finále.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Blanka Kucharovicová.

Otázni sú voliči Mélenchona

Francúzsky prezident upozorňuje: ,,Nič nie je ešte rozhodnuté. Debata v najbližších týždňoch je kľúčová nielen pre našu krajinu, ale aj pre Európu.“

Časť jeho protikandidátov už vyzvala svojich priaznivcov, aby ho podporili v druhom kole. Otáznym však zostávajú voliči ľavicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona, ktorý získal viac ako 20 % voličov a skončil tretí.

,,Vymedzil sa voči Marine Le Penovej. Povedal, že ona by nemala získať ani jeden jediný hlas. Ale zároveň nepovedal priamo a nevyzval Francúzov, aby v druhom kole dali hlas Macronovi. Skôr jeho postoj nabáda k absencii – aby jeho voliči nešli k voľbám,“ vysvetľuje analytička AMO Zuzana Šimek.

Ovplyvnila by domácu aj zahraničnú scénu

Možná výhra Le Penovej by oproti proeurópskemu Macronovi priniesla viacero zmien nielen na európskom poli. Šimek tvrdí, že šéfka krajnej pravice by nebola konštruktívnym hráčom v Európskej únii.

Paríž by po jej výhre už nebol francúzsko-nemeckým motorom európskej integrácie. Výrazne by však ovplyvnila najmä domácu scénu, hovorí Šimek.

,,Hrá na sociálne témy. Sľubuje, že nikoho nenechá v štichu. Aj keď sa dá povedať, že sa obklopuje ľuďmi, ktorí rozumejú tým témam, obavám sa, že by to bola katastrofa pre Francúzsko aj na domácej scéne.“

Druhé kolo bude o dva týždne – 24. apríla, podľa prieskumov sa očakáva tesný výsledok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál