Na hlavný obsah

Le Penová označila Macronove postoje za autoritárske

Odmietla jeho kritiku.

Marine Le Penová a Emmanuel Macron.
Marine Le Penová a Emmanuel Macron.Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Francúzska krajne pravicová kandidátka na prezidentku Marine Le Penová vo štvrtok (14. 4.) podľa agentúry Reuters odmietla kritiku súčasnej hlavy štátu Emmanuela Macrona.

Šéf Elyzejského paláca ju obvinil, že si zachováva svoje „autoritárske“ a extrémistické názory, hoci v súčasnej kampani vystupuje miernejšie. Podľa Le Penovej je to, naopak, jej súper pre druhé kolo volieb Macron, kto má autoritárske postoje.

„Táto kritika ma rozosmieva, pretože nikdy sme nemali prezidenta, ktorý by vykazoval väčšie známky extrémizmu ako Emmanuel Macron,“ povedala Le Penová stanici France 2. Ako príklad uviedla policajné zásahy proti protestujúcim, napríklad z hnutia žltých viest.

Le Penová v rozhovore okrem iného zopakovala, že by v prípade zvolenia pokojne usporiadala referendum o znovuzavedení trestu smrti. Sama v minulosti vyhlásila, že by hlasovala proti takémuto kroku.

Le Penová pod drobnohľadom

Francúzsky úrad pre dohľad nad voľbami CNCCEP vo štvrtok informoval, že si od kampane Le Penovej vyžiadal vysvetlenie k výrokom o kriminalite a migrácii, ktoré nepravdivo prisúdila verejným orgánom.

Dodal však, že Le Penová nemusí meniť svoje letáky, ktoré tvrdenia obsahujú, pretože sa už vytlačili. Le Penová odsúdila oznámenie úradu ako „politický manéver“.

Úrad uviedol, že sa zaoberá tvrdením Le Penovej o náraste prípadov úmyselného ublíženia na zdraví od roku 2017. Skúma tiež jej výrok o počte prisťahovalcov, ktorí od tohto roka legálne vstúpili do Francúzska.

Krajne pravicová kandidátka obe tieto tvrdenia pripísala francúzskemu ministerstvu vnútra. Úrad však žiadne informácie tohto typu nezdieľal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet