Na hlavný obsah

Konečné výsledky 1. kola volieb vo Francúzsku: Víťazom je Macron s takmer 28 % hlasov

Druhá Le Penová má vyše 23 %.

Konečné výsledky 1. kola volieb vo Francúzsku: Víťazom je Macron s takmer 28 % hlasov
Súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku podľa konečných výsledkov postúpili do druhého kola prezidentských volieb súčasný centristický prezident Emmanuel Macron s 27,84 % a nacionalistka Marine Le Penová s 23,15 % hlasov.

Na treťom mieste skončil s 21,95 % krajne ľavicový Jean-Luc Mélenchon. Konečné výsledky sa príliš nelíšia od tých predbežných, ktoré zverejnili v nedeľu (10. 4.) večer po skončení prvého kola hlasovania.

Macron aj Le Penová už v pondelok (11. 4.) začali kampaň pred druhým kolom, ktoré bude 24. apríla. Prieskumy predpovedajú tesný súboj.

Cez kritickú päťpercentnú hranicu, ktorá rozhoduje o výške štátneho príspevku na predvolebnú kampaň, sa prehupol aj krajne pravicový bývalý novinár Éric Zemmour. Získal 7,07 % a pre druhé kolo podporil Le Penovú.

Na piatom mieste skončila republikánka Valérie Pécresseová s 4,78 %, ktorá už svojich stúpencov požiadala o finančnú podporu na uhradenie kampane.

K urnám v nedeľu dorazilo 73,69 % registrovaných voličov. Je to druhá najnižšia volebná účasť pre prvé kolo prezidentských volieb, najnižšia bola v roku 2002.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet