Na hlavný obsah

Zelenskyj navštívil mesto Buča. Rusko obvinil z vojnových zločinov a genocídy

Rusko obvinenia odmieta.

Zelenskyj navštívil mesto Buča. Rusko obvinil z vojnových zločinov a genocídy
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil mesto Buča, v ktorom podľa ukrajinských úradov ruskí vojaci zabili stovky civilistov. Informuje o tom ruskojazyčná verzia serveru BBC.

Zelenskyj znovu obvinil Rusko z vojnových zločinov a povedal, že Ukrajina nájde vinníkov zverstiev v kyjevskom regióne.

„Toto sú vojnové zločiny a svet ich uzná ako genocídu,“ povedal Zelenskyj podľa agentúry Reuters. Podľa nej prezident tiež povedal, že Ukrajina nájde tých, ktorí sú za zverstvá v kyjevskom regióne zodpovední.

„Každý deň, keď naši bojovníci znovu získajú späť územie (po pobyte ruských vojakov), vidíte, čo sa tam dialo,“ povedal podľa agentúry AFP Zelenskyj médiám. Ten mesto Buča navštívil v nepriestrelnej veste a v sprievode ukrajinských vojakov.

Stále verí, že môžu vyrokovať mier

V meste Buča, ktoré leží na severozápadnom okraji Kyjeva, sa podľa ukrajinských úradov našli masové hroby so stovkami civilistov.

Ruské ministerstvo obrany poprelo, že by ich zabíjali ruskí vojaci, a tvrdí, že fotografie a videá, ktoré sa dostali na verejnosť, sú „ďalšou provokáciou“ ukrajinskej vlády.

Podľa serveru BBC Zelenskyj v meste Buča hovoril s miestnymi obyvateľmi a pozrel si zničenú ruskú techniku. Na otázku reportéra BBC, či si stále myslí, že je možné, aby s Ruskom vyrokoval mier, odpovedal: „Áno, pretože Ukrajina musí nájsť mier. Sme v Európe 21. storočia. Budeme pokračovať v našom diplomatickom a vojenskom úsilí.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet