Na hlavný obsah

V Maďarsku sa začali parlamentné voľby

Hlasovať sa bude do 19. hodiny večer.

V Maďarsku sa začali parlamentné voľby
Na snímke žena hlasuje v maďarských parlamentných voľbách. Foto: ČTK(AP

Otvorením volebných miestností o 6.00 h sa v nedeľu (3. 4.) v Maďarsku začali parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o tom, či premiér Viktor Orbán zostane pri moci štvrté funkčné obdobie po sebe.

Nedávno zverejnené prieskumy verejnej mienky naznačili, že jeho konzervatívna strana Fidesz, ktorá je pri moci od roku 2010, si udržiava náskok pred šesťčlennou opozičnou koalíciou.

Podľa agentúry Reuters v najnovšom prieskume verejnej mienky agentúry Závecz vyjadrilo 39 percent voličov podporu konzervatívnej vládnej strane, zatiaľ čo 36 percent podporilo opozíciu, ktorú vedie Péter Márki-Zay.

Vládou podporované referendum o sexuálnych menšinách sa koná súčasne s parlamentnými voľbami.

Ľudia môžu hlasovať od 6.00 h do 19.00 h. Očakáva sa, že prognózy založené na prieskumoch vo volebných miestnostiach, sa zverejnia po uzavretí volebných miestností. Čaká sa tiež, že Národný volebný úrad (NEA) zverejní predbežné výsledky ešte v nedeľu večer.

Márki-Zay sľubuje, že v prípade víťazstva vráti do krajiny demokraciu a právny štát. To sú zásady, za ktoré Orbánovu vládu už roky kritizuje Európska komisia a iné medzinárodné organizácie.

Opozičný líder tiež obviňuje Orbána zo skorumpovanosti. Tiež hovorí, že neurobil dosť pre podporu Ukrajiny tvárou v tvár ruskej agresii.

Na priebeh volieb bude dohliadať okrem domácich orgánov aj rozsiahla pozorovateľská misia organizácie OBSE.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet