Na hlavný obsah

Matovič plánuje zdanenie bohatých firiem, konkrétny zoznam však nepredstavil

SaS s návrhom nesúhlasí.

Matovič plánuje zdanenie bohatých firiem, konkrétny zoznam však nepredstavil
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO) a vľavo minister fiancií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR/AP

Opatrenia, ktoré majú v časoch enormného zdražovania pomôcť rodinám a najchudobnejším, zaplatí okrem štátu asi stovka podnikov. Minister financií chystá mimoriadne zvyšovanie daní, no doteraz nepredostrel zoznam konkrétnych spoločností.

Nepozná ho ani premiér. Obaja tvrdia, že pôjde o bohaté firmy – najmä z regulovaných odvetví. Do tohto koša patria energetické či telekomunikačné firmy.

Z koalície zaznieva, že štát by ročne vedel vďaka vyššiemu zdaneniu monopolov a oligopolov získať do 250 miliónov eur. To by výrazne odľahčilo napätý rozpočet. SaS však nesúhlasí a tvrdí, že takáto politika sa odrazí na ďalšom raste cien.

Konkrétny zoznam nie je k dispozícii

Vodárne, poisťovne, firmy, ktoré podnikajú v energetike, telekomunikáciách či hazarde. Mnohé z nich platia štátu mimoriadny odvod, keďže ich zisk prekračuje tri milióny eur ročne. Zároveň pôsobia v odvetviach, ktoré sú regulované.

Väčšina zo spomínaných podnikov patrí k monopolom či oligopolom, pričom majú na trhu minimálnu alebo žiadnu konkurenciu. Štát preto chce, aby časť z opatrení namierených proti zdražovaniu, zaplatili práve tieto firmy. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Konkrétny zoznam firiem stále nie je k dispozícii. A podrobnosti nepozná ani premiér Eduard Heger (OĽANO) „To sú firmy, na ktoré sa uplatňuje regionálny odvod,“ dodal.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) minulý týždeň doplnil, že pôjde o mimoriadne ziskové spoločnosti. „Zvýšime dane približne sto mimoriadne bohatým firmám.“

Ktoré to sú, minister zatiaľ nepovedal. Nateraz sa ani nevie, kedy verejnosti oznámi podrobnosti. Koaličná SaS, ktorá odmieta akékoľvek zvyšovanie daní tvrdí, že zoznam takisto nemá v rukách.

Navýšeniu cien sa Slovensko nevyhne

„Ani na koaličnej rade nebol prezentovaný žiadny konkrétny zoznam firiem, ktorých by sa malo týkať dodatočné zdanenie,“ uviedol predseda finančného výboru Marián Viskupič.

Na koncové ceny, ktoré si účtujú monopoly a oligopoly dohliada spravidla štát. Napriek tomu je SaS presvedčená, že ak dôjde k zvýšeniu daní pre tieto firmy, cesty – ako navýšiť ceny – si nájdu.

„Realita je taká, že sa vždy nájde spôsob, ako sa to do cien produkcie a služieb prenesie a v konečnom dôsledku to zvýši infláciu. Doplatia na to občania,“ dodal Viskupič.

Zvýšenie rozpočtu

Zvýšením daní pre monopoly a oligopoly by podľa niektorých hlasov z koalície dokázal štát získať do rozpočtu viac ako dvesto miliónov eur ročne. Opozícia je presvedčená, že by to bolo omnoho viac, ak by sa k tomu pridal aj bankový odvod.

„Bez akýchkoľvek problémov plánuje vláda získať miliardu,“ povedal šéf Smeru-SD Robert Fico.

Koalícia tvrdí, že v tomto roku rozdá ľuďom na jednorazových príspevkoch, rodinných prídavkoch a vyššom daňovom bonuse viac ako 250 miliónov eur. Budúci rok to má byť až miliarda eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál