Na hlavný obsah

Pokúsia sa Rusi obsadiť Odesu? Dobytie mesta by malo strategický význam

Odesa je tretím najväčším mestom na Ukrajine.

Pokúsia sa Rusi obsadiť Odesu? Dobytie mesta by malo strategický význam
Protitankové bariéry v centre Odesy. Foto: ČTK/ABACA

Ruské vojská vstúpili do ďalšej fázy svojej ofenzívy na Ukrajine. Po zjavnom ústupe z Kyjeva, Černihiva, Charkova či Sumskej oblasti sa začali koncentrovať na východe a juhu Ukrajiny.

Washingtonský inštitút ISW usudzuje, že Kremeľ po neúspechu počiatočnej fázy svojho ťaženia na Ukrajine musel prehodnotiť svoje plány a zanechať neúspešných snáh na obsadenie väčších miest.

Podľa ukrajinského štábu Rusi preskupujú svoje sily, aby sa mohli zamerať na nový cieľ – získať plnú kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou. Aj britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe informovalo, že do oblasti mieria ďalšie ruské jednotky vrátane žoldnierov z Wagnerovej skupiny.

Jedným zo strategických miest, ktoré sa ruskí vojaci môžu pokúsiť obsadiť, je aj prístavné mesto pri brehoch Čierneho mora – Odesa. Dôkazom toho je, že v posledných dňoch Rusi zintenzívnili bombardovanie tohto mesta.

Postup ruských a ukrajinských vojsk.
Postup ruských a ukrajinských vojsk.Foto: Institute for the Study of War
Foto: Institute for the Study of War

Cez víkend (2. – 3.4.) sa v Odese ozvalo niekoľko výbuchov. V niektorých častiach mesta vypukli požiare a bolo vidieť dym. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že zničilo ropnú rafinériu a tri sklady pohonných hmôt. Ukrajina informovala, že ruské rakety zasiahli aj rezidenčnú oblasť.

Po obsadenom Chersone a obliehanom Mariupole môže byť Odesa ďalším veľkým mestom v centre ruského záujmu. Ruské námorné aktivity v Čiernom mori i opevňovanie pláží a centra mesta či zabezpečovanie kultúrnych pamiatok pieskovými vrecami tomu nasvedčujú.

Rôznorodý región

Odesa leží v Odeskej oblasti, ktorá je v rámci Ukrajiny najrozľahlejším regiónom. Odeská oblasť má veľmi pestré etnické zloženie. Odhaduje sa, že na jej území žije okolo 130 národnostní. Po Ukrajincoch (62,8 %) sú podľa sčítania ľudu z roku 2001 najpočetnejší Rusi (20,7 %).

Podľa odhadov z predošlého roku je Odesa tretím najľudnatejším mestom na Ukrajine. Na jej území žije zhruba 1,015 milióna obyvateľov.

Región má tiež značné prírodné zdroje a je dôležitým energetickým a dopravným koridorom. Odeskou oblasťou totiž preteká kanál Rýn-Mohan-Dunaj, ktorý spája Severné more s Čiernym a predstavuje najvýhodnejšie prepojenie severnej a strednej Európy s Blízkym východom a Áziou.

Riečna sieť v spojení so železničnými prepojeniami a medzinárodným letiskom v Odese tvoria nepostrádateľný dopravný uzol pre Európu. Okrem toho Odeskou oblasťou prechádzajú aj tri dôležité obchodné cesty vrátane časti známej Hodvábnej cesty.

Odeský prístav.
Odeský prístav.Foto: ЯдвигаВереск
Foto: ЯдвигаВереск

Prístav v Odese má prepojenie s viac ako 600 prístavmi vo vyše 100 krajinách. Zhruba 65 % všetkého ukrajinského importu a exportu prechádza cez Odesu. Svojho času bola Odesa po Petrohrade druhým najväčším ruským prístavom. Nie nadarmo ju označujú aj ako perlu Čierneho mora.

Strata Odesy by pre Ukrajinu mohla mať vážne dôsledky hlavne pre vojnové snaženie a, naopak, Rusom by poskytla strategickú výhodu. Ukrajina už nemá alternatívne dôležitý prístav, Rusko by jeho dobytím ovládlo celé pobrežie Čierneho mora.

Navyše, ak by Odesa padla, Rusku sa podarí vytvoriť pozemný koridor, ktorý by ich prepojil cez Donbas až k odštiepeneckému moldavskému regiónu – Podnestersko.

Spracovanie ropy

Jednou z obzvlášť dôležitých surovín v Odese je ropa, ktorá mestom buď tranzituje, alebo sa v ňom spracováva. Ropa a plyn z Kaspického mora, Blízkeho východu, Ruska či zo Strednej Ázie sa môže prevážať loďami alebo priamo plynovodmi a ropovodmi. Ruská ropa sa spracováva v rafinérii, ktorú nedávno zasiahli ruské rakety.

Odesa je významnou aj z hľadiska priemyslu a poľnohospodárstva. Je jedným z veľkých priemyselných centier Ukrajiny a zároveň jedným z najväčších producentov obilia a vývozcov potravinárskeho obilia. Región poberá aj značnú časť štátnych investícií.

Pre ukrajinskú ekonomiku je Odesa veľmi dôležitým aspektom najmä čo sa exportu týka. Ovládnutie prístavného mesta Rusmi by malo negatívny vplyv na bezpečnosť nielen Ukrajiny, ale aj na susedné krajiny a štáty, ktoré sa spoliehajú na jeho vývozné kapacity.

Moskva by mohla uskutočniť obojživelný útok (po súši a vode) na Odesu, podobný taktike použitej v Mariupole, ktorý zostáva pod kontrolou Ukrajiny napriek ruskému obliehaniu.

Toto rozhodnutie však nesie so sebou riziká vrátane veľkého počtu obetí. Z tohto dôvodu je možné, že útoky podobné bombardovaniu ropnej rafinérie z 3. apríla sa uskutočnia v nasledujúcich týždňoch v snahe oslabiť odpor v Odese.

Podľa jednej zo správ spravodajskej služby britského ministerstva obrany „si Rusko zachováva schopnosť pokúsiť sa o obojživelný výsadok, ale takáto operácia bude pravdepodobne vysoko riziková vzhľadom na čas, ktorý mali ukrajinské sily na prípravu“.

Bývalý britský vojenský veliteľ, generál Richard Barrons, sa v rozhovore pre denník The Times vyjadril, že stratenie Odesy by pre Ukrajinu bolo rovnakým úderom, ako keby Spojené kráľovstvo stratilo dôležité prístavné mesto Dover. Ovládnutie územia Rusmi by poskytlo Moskve značný vplyv na Západ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet