Na hlavný obsah

Pamätník Červenej armády v Berlíne posprejovali protiruskými heslami

Ruské veľvyslanectvo vyjadrilo pobúrenie.

Pamätník Červenej armády v Berlíne posprejovali protiruskými heslami
Pamätník Červenej armády v berlínskom Treptower parku posprejovali vandali. Foto: Twitter

Pamätník sovietskej armády v berlínskom Treptower parku posprejovali neznámi páchatelia červenou farbou a heslami proti vojne na Ukrajine a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vo štvrtok (7. 4.) to pre agentúru DPA potvrdil hovorca polície nemeckej metropoly.

Na pamätníku sa objavili nápisy, ako napríklad „Smrť všetkým Rusom“, „Ukrajinská krv na ruských rukách“ či „Putin = Stalin“.

Polícia nápisy okamžite zakryla. Krajinský kriminálny úrad (LKA) tento prípad vyšetruje vo veci poškodenia majetku a používania symbolov protiústavných organizácií.

Rusko sa ohradilo

Ruské veľvyslanectvo v Berlíne vyjadrilo pobúrenie z tohto „činu vandalizmu“. Podľa ruskej ambasády ide o cynický prejav nerešpektovania pamiatky vojakov, ktorí položili svoj život za oslobodenie sveta a Európy.

Veľvyslanectvo zaslalo rezortu zahraničných vecí v Berlíne protestnú nótu požadujúc odstránenie následkov tohto činu, potrestanie páchateľov a prijatie opatrení zaisťujúcich, že k niečomu takému už nedôjde.

Súčasťou sovietskeho pamätníka v Berlíne, ktorý je najväčším svojho druhu v Nemecku, je aj cintorín, kde je pochovaných viac ako 7 000 vojakov Červenej armády, ktorí počas posledných dní druhej svetovej vojny padli v bitke o Berlín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet