Na hlavný obsah

Pápež František navštívi v septembri Kazachstan

V Izraeli by sa mal stretnúť s moskovským patriarchom.

Pápež František navštívi v septembri Kazachstan
Pápež František celebruje omšu na Kvetnú nedeľu vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pápež František v septembri navštívi Kazachstan, kde sa zúčastní na svetovom kongrese predstaviteľov rôznych náboženstiev. Informovala o tom v pondelok (11. 4.) agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu Vatikánu Mattea Bruniho.

Podľa neho pápež prostredníctvom videokonferencie hovoril s kazašským prezidentom Kasymom-Žomartom Tokajevom, ktorému cestu do Kazachstanu potvrdil. Kongres sa koná v metropole tejto stredoázijskej krajiny 14. a 15. septembra.

Tento kongres, ktorého cieľom je podporovať dialóg medzi náboženstvami, sa zrodil z iniciatívy predchádzajúceho prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva v roku 2003.

Tokajev ocenil, že tento rok sa ho zúčastní aj pápež František. Hlava katolíckej cirkvi navštívila Kazachstan naposledy v roku 2001, keď tam zavítal pápež Ján Pavol II.

Kazachstan susedí s Ruskom a s jeho prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý teraz vedie vojnu na Ukrajine, má tamojšia vláda dobré vzťahy. Pápež František ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, opakovane odsúdil a vyzval na jej okamžité ukončenie.

Stretnutie s patriarchom

Agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované zdroje napísala, že pápež by mohol v polovici júna kvôli vojne na Ukrajine navštíviť Jeruzalem, kde by sa mal podľa týchto zdrojov stretnúť s moskovským patriarchom Kirillom. Ten stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi a ruskú inváziu na Ukrajinu podporuje.

Pápež chce zrejme apelovať na Kirilla, aby vojnové zverstvá odsúdil a pomohol ukončiť vojnu. Do Izraela by mal podľa agentúry Reuters letieť pápež z Libanonu, ktorý má navštíviť v polovici júna. Cestu do Libanonu už Vatikán skôr potvrdil.

Ďalšou cestou pápeža, ktorú Vatikán tento rok oznámil, je návšteva Južného Sudánu a Konga začiatkom júla. Na konci toho istého mesiaca by mal ísť pápež do Kanady.

Tam by sa mal v mene katolíckej cirkvi znovu ospravedlniť domorodým obyvateľom Kanady za utrpenie, ktoré deti ich predkov museli znášať v internátnych cirkevných školách od 19. storočia do druhej polovice minulého storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet