Na hlavný obsah

Pohreb utečenky z Ukrajiny na Slovensku zaplatili neziskové organizácie

Ide zrejme o prvý prípad úmrtia odídenca.

Pomohli utekajúcim z Ukrajiny a teraz potrebujú sami pomôcť. Najstaršia členka ukrajinskej rodiny však prednedávnom zomrela. Nevedeli ako vybaviť pohreb zosnulej a ani z čoho ho zaplatiť.

Pomoc či odpoveď na otázku, ako postupovať, nezahŕňa ani prijatý zákon Lex Ukrajina. Ide zrejme o prvý prípad úmrtia odídenca na Slovensku.

„Ona už bola chorá. Odviezli sme ju do košickej nemocnice v Šaci, kde dostala bezplatnú zdravotnú pomoc. Avšak zlyhávali jej obličky, pľúca a aj srdce,“ povedala Svetlana, dcéra zosnulej. Jej mama zomrela 23. apríla vo veku 82 rokov. Peniaze na pohreb rodina nemala.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prevoz tela na Ukrajinu však v aktuálnej situácii ani nebol možný. Pomohla im pani Mária, ktorá ich prichýlila vo svojom rodinnom dome vo Veľkej Ide neďaleko Košíc.

„Za predpokladu, že ide o človeka, ktorý má štatút dočasného utečenca, by to malo byť ako prenesený výkon štátnej správy a celé by to mal preplatiť obci štát,“ uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Napokon sa rodine ozvalo viacero neziskových organizácií, napríklad Charita pravoslávnej cirkvi či Človek v ohrození, ktoré im finančne pomohli. Zosnulú pochovali na miestnom cintoríne vo Veľkej Ide.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko