Na hlavný obsah

Do Poľska ušli už tri milióny utečencov z Ukrajiny

Takmer milión Ukrajincov sa vrátilo do vlasti.

Do Poľska ušli už tri milióny utečencov z Ukrajiny
Utečenci z Ukrajiny na vlakovej stanici v poľskom Przemysli. Foto: TASR/AP

Tri milióny utečencov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prekročili poľské hranice, oznámila vo štvrtok (28. 4.) pohraničná stráž na sociálnej sieti. V stredu (27. 4.) ich bolo približne 24 800, o 16 percent viac ako predchádzajúci deň, dodala.

Pohraničná stráž podľa agentúry PAP tiež zaznamenala, že od 24. februára, keď ruská invázia začala, odcestovalo z Poľska na Ukrajinu 904 000 ľudí.

Medzi utečencami podľa doterajších správ prevažujú ženy a deti, zatiaľ čo na Ukrajinu sa vracajú hlavne muži schopní zapojiť sa do obrany krajiny.

Poľská vláda na základe pohybu migrantov predpokladá, že zhruba polovica z troch miliónov Ukrajincov, ktorí do Poľska prišli pre ruskú inváziu do svojej vlasti, plánuje v krajine zostať.

V Poľsku sa teraz nachádzajú asi dva milióny utečencov, uviedol tiež vládny splnomocnenec pre vojnových utečencov Pawel Szefernaker vo vysielaní televíznej stanice Polsat News.

V krajine podľa neho plánuje zostať dlhší čas 1,5 až 1,6 milióna Ukrajincov. Krajina je podľa politika pripravená prijať ďalších ukrajinských utečencov, ak ruské útoky naberú na intenzite.

„Máme tiež ľudí, ktorí Poľsko využívajú na tranzit na ceste do iných krajín: Spojených štátov, Kanady či Británie,“ povedal Szefernaker.

Takmer 100 000 utečencov doteraz v Poľsku získalo prácu. Až 600 000 Ukrajincov žije v domácnostiach poľských hostiteľských rodín, spresnil Szefernaker. Predtým Varšava hovorila až o milióne Ukrajincov v podnájme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet