Na hlavný obsah

Premiér: Slovensko ponúkne Ukrajine tím odborníkov na vyšetrovanie vojnových zločinov

Tvrdí, že cesty do Kyjeva sa nebojí.

Premiér: Slovensko ponúkne Ukrajine tím odborníkov na vyšetrovanie vojnových zločinov
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR

Slovensko podporuje vytvorenie medzinárodného tribunálu na potrestanie vojnových zločincov. Pred štvrtkovou (7. 4.) cestou do Kyjeva to povedal premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Ten bude súčasťou delegácie Európskej komisie, ktorá sa v piatok (8. 4.) stretne na Ukrajine s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Ponúknem prezidentovi Zelenskému tím našich odborníkov na vyšetrovanie vojnových zločinov ruskej armády v Buči a ďalších obciach a mestách,“ špecifikoval Heger. Dodal, že vie o viacerých ľuďoch, ktorí v tejto oblasti pracujú a vyjadrili ochotu ísť na Ukrajinu a pomôcť tam.

Krajina tiež podľa neho pomôže s dokumentovaním svedectiev o ruských vojnových zločinoch samotnými Ukrajincami, ktorí utiekli pred vojnou na Slovensko.

SR chce takisto pomôcť vývozom pšenice z Ukrajiny vlakmi prechádzajúcimi cez územie štátu. „Takto vieme zmierniť celosvetový tlak na ceny potravín,“ vysvetlil.

Dôležité je mať prosperujúceho suseda

Zopakoval svoje dávnejšie slová o tom, že pre budúcnosť Ukrajiny, jej demokratickú perspektívu, ale aj bezpečnosť Slovenska, je dôležitý vojenský úspech Ukrajincov a „aby sa im podarilo vyhnať ruského agresora zo svojho územia“.

„Pre Slovensko je kľúčové, aby malo stabilných a prosperujúcich susedov. Ukrajina je náš sused a priateľ. Vieme, aké mal plány (ruský prezident Vladimir) Putin – dosadiť tam bábkovú vládu. To by pre nás neznamenalo mať prosperujúceho suseda,“ dodal.

„Na Ukrajinu si teraz nejdem naprávať renomé,“ odpovedal na otázku v súvislosti s tým, že predtým do Kyjeva nevycestoval. Podľa svojich slov sa nebojí cesty na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko