Na hlavný obsah

Pri potopení ruského krížnika údajne zomrel najmenej jeden človek

Rusko žiadne obete neoznámilo.

Pri potopení ruského krížnika údajne zomrel najmenej jeden človek
Krížnik Moskva. Foto: Twitter

Pri potopení ruského krížnika Moskva zomrel najmenej jeden člen posádky, zistili novinári z ukrajinskej redakcie Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL). Ruské úrady žiadnu obeť neoznámili a tvrdia, že celá posádka je nažive.

Novinári našli správu o smrti 41-ročného námorného práporčíka Ivana Vachruševa, ktorú zverejnila jeho manželka na ruskej sociálnej sieti Odnoklassniki (Spolužiaci).

„Náš hrdina! Zomrel pri plnení svojich povinností. Bojoval do posledného dychu za život lode. Sme v slzách a žiali. V našich srdciach budeš navždy hrdinom,“ napísala.

Varvara Vachruševová prostredníctvom sociálnej siete Vkontakte novinárom povedala, že jej manžel zomrel v súvislosti s potopením krížnika Moskva 14. apríla. Dodala, že jeho telo našli, ale okolnosti smrti nezverejnili.

Podľa nej nezvestných ostáva ďalších 27 členov posádky, čo však oficiálne nepotvrdili. Jej manžel mal slúžiť v bojovej jednotke, ktorá zodpovedá za prevádzkovú bezpečnosť lode.

Údajne až desiatky obetí

Ruský denník Novaja Gazeza Europe zase píše, že zhruba 40 ruských vojakov zahynulo a desiatky ďalších sú nezvestní či utrpeli zranenia pri potopení ruského krížnika Moskva. Odvoláva sa na matku jedného z námorníkov.

Tá uviedla, že jej syn telefonicky oznámil, že vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily zasiahli tri strely vypálené z ukrajinského územia. „Volal mi a plakal pre to, čo videl. Bolo to desivé,“ povedala žena. Viacerí zranení vraj v dôsledku explózií prišli o končatiny.

Rusko o obetiach nehovorí

Kyjev uvádza, že vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily tento týždeň zasiahol dvoma protilodnými strelami. Loď sa potom potopila a podľa ukrajinskej pobrežnej stráže sa posádka následne zrejme utopila.

Ruské ministerstvo obrany v noci na štvrtok (14. 4.) iba pripustilo, že v dôsledku požiaru na krížniku explodovala munícia. Uviedlo vtedy, že „celú posádku“ evakuovali. Loď sa podľa Moskvy potopila až neskôr, a to v dôsledku zlého počasia, keď ju poškodenú vliekli do prístavu.

V sobotu (16. 4.) ruské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam z prehliadky v Sevastopole, na ktorom boli podľa neho námorníci z potopenej lode.

S posádkou sa podľa ministerstva stretol vrchný veliteľ námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov a zachránení plánujú aj ďalej pracovať v radoch námorníctva. Médiá ale upozornili, že časť videa, kde spomínajú počet členov posádky a mŕtvych, je bez zvuku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet