Na hlavný obsah

Putin: Mariupol už oslobodili, ukrajinskí vojaci by sa mali vzdať

V meste sa podľa neho už nebojuje.

Putin: Mariupol už oslobodili, ukrajinskí vojaci by sa mali vzdať
Časť zničeného tanku a zhorené vozidlo v ukrajinskom Mariupole. Foto: TASR/AP

Kyjev by mal nariadiť ukrajinským vojakom brániacim sa v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole, aby zložili zbrane. Oznámil to podľa Kremľa ruský prezident Vladimir Putin v telefonáte s tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov medzitým ako „teatrálne gesto“ a pokus „zinscenovať srdcervúcu scénu“ odmietol ukrajinský návrh na špeciálne kolo rokovaní o evakuácii civilistov a vojakov z Mariupolu. Na umožnenie evakuácie z Mariupolu naliehal aj Erdogan.

Erdogan v rozhovore s Putinom vyhlásil, že zachovanie pozitívneho postoja k mieru zodpovedá záujmom všetkých strán. Turecký vodca zdôraznil význam prímeria, humanitárnych koridorov a bezpečnej evakuácie z oblasti bojov.

Vyzval zastaviť procesy hroziace poškodiť záujmy všetkých strán, uviedla turecká tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na komuniké kancelárie tureckého prezidenta.

Erdogan v telefonáte opäť ponúkol turecké sprostredkovanie s cieľom zabezpečiť dlhodobý mier medzi Ruskom a Ukrajinou a tiež potvrdil pripravenosť usporiadať schôdzku ruského a ukrajinského prezidenta.

Boje ustali, tvrdí Putin

„V súvislosti s otázkou o situácii v Mariupole prezident Putin poznamenal, že mesto oslobodili a už sa tam nevedú bojové operácie,“ zdôraznil podľa ruskej tlačovej agentúry TASS Kremeľ.

„Pokiaľ ide o ukrajinských vojakov a príslušníkov nacionalistických práporov obkľúčených v areáli Azovstaľ, kyjevské úrady by mali prevziať politickú zodpovednosť. So zreteľom na humanitárne dôvody by im mali dať rozkaz zložiť zbrane,“ uviedol Kremeľ.

Dodal, že vojnovým zajatcom zaručuje život, lekársku starostlivosť a zaobchádzanie podľa medzinárodných noriem.

Boje pokračujú, tvrdí Kyjev

Ukrajinský generálny štáb vo svojich hláseniach v posledných dňoch upozorňuje na pokračujúce bombardovanie mariupolských oceliarní. Rusi využívajú aj strategické bombardéri.

Samotní obrancovia uvádzajú, že okrem nepretržitého bombardovania sa Rusi pokúšajú zobrať ukrajinské pozície. Ruské výzvy zložiť zbrane obrancovia ukrajinskej bašty v strategicky položenom prístavnom meste opakovane nevypočuli.

Putin sa podľa Kremľa s Erdoganom dohováral na koordinácii zabezpečenia bezpečnosti plavby v Čiernom mori. Turecké lode by podľa Moskvy mali vyplávať z čiernomorských prístavov „humanitárnym koridorom, zorganizovaným ruskou stranou“.

Rusko 24. februára na Putinov rozkaz napadlo Ukrajinu, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Boje si už podľa odhadov vyžiadali desiatky tisíc životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet