Na hlavný obsah

Rusi ostreľujú mnohé mestá v Luhanskej oblasti, ľudia odmietajú odísť

Do niektorých miest sa nedarí dostať humanitárnu pomoc.

Rusi ostreľujú mnohé mestá v Luhanskej oblasti, ľudia odmietajú odísť
Zničená bytovka v luhanskom Severodonecku. Foto: ČTK/ABACA/Koshelev Albert/Ukrinform/ABACA

Mnoho miest v Luhanskej oblasti je denne pod paľbou ruských síl, upozornil v piatok (1. 4.) podľa agentúry Unian šéf tamojšej oblastnej správy Serhij Hajdaj.

Intenzita útokov je podľa neho natoľko vysoká, že sa k ľuďom nedá dopraviť humanitárnu pomoc ani odpratať z ulíc telá zabitých. Najťažšie boje sa podľa neho teraz vedú pri meste Rubižne.

„Všetky obce sú pod paľbou. Lysyčansk, Severodoneck, Rubižne, Popasna a Hirne denne čelia náletom a ostreľovaniu z raketometov Grad, Smerč alebo Uragan,“ uviedol Hajdaj. „Nejakútnejšie miesta sú Rubižne a Popasna, kde sa odohrávajú boje vo vnútri miest,“ spresnil.

Humanitárna pomoc sa podľa neho dostáva do Lysyčanska alebo Severdonecku, ale do Rubižného a Popasnej ju pre neustávajúce ostreľovanie dopraviť nemožno.

Ľudia odmietajú odísť

Hajdaj tiež vyzval obyvateľov oblasti, aby sa z nebezpečných miest čo najrýchlejšie evakuovali. Mnoho ľudí však podľa neho odchod odmieta.

„Chodíme za tými, čo sa skrývajú, a ponúkame im evakuáciu, ale odmietajú to. Čakajú, kým vojna príde až k susednému vchodu a keď zničia ich dom. Potom ich vyslobodzujeme z trosiek a až vtedy súhlasia s odchodom,“ uviedol Hajdaj.

Od začiatku vojny podľa neho z obkľúčených miest v oblasti evakuovali približne 18 000 ľudí.

Hajdaj doplnil, že nepriateľské vojská sa chystajú k ofenzíve v dvoch smeroch, na mesto Popasna a na oblasť medzi Kreminnou a Rubižným.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet