Na hlavný obsah

Starosta Kyjeva vyzval ľudí, ktorí ušli, aby sa aspoň týždeň nevracali

Nevylúčil možnosť raketovej paľby.

Starosta Kyjeva vyzval ľudí, ktorí ušli, aby sa aspoň týždeň nevracali
Pes pije vodu z mláky pri zničených ruských tankoch. Foto: TASR/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v pondelok (4. 4.) vyzval obyvateľov ukrajinského hlavného mesta, ktorí ušli pred konfliktom, aby sa do mesta „ešte aspoň týždeň nevracali“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„V prvom rade platí v niektorých častiach Kyjevskej oblasti 24-hodinový zákaz vychádzania. A takisto sa v mestách blízko Kyjeva, kde prebiehali boje, našlo obrovské množstvo výbušných zariadení. Môžu predstavovať veľké nebezpečenstvo,“ vysvetlil starosta.

„Nemôžeme vylúčiť ani možnosť raketovej paľby. Áno, naše sily protivzdušnej obrany pracujú dokonalo. Ale stať sa môže čokoľvek. Takže žiadam ľudí, aby trochu počkali a ešte sa nevracali,“ dodal Kličko.

Rusko sľúbilo, že zmierni vojenské aktivity

Ukrajina a západné veľmoci spochybnili sľub Ruska, že zmierni svoje vojenské aktivity okolo mesta Černihiv a metropoly Kyjev, ktorý dalo počas osobných rokovaní minulý týždeň v utorok (29. 3.) v tureckom Istanbule.

Ukrajinská armáda tiež varovala, že stiahnutie ruských vojakov z okolia Kyjeva a Černihivu „je pravdepodobne len striedaním jednotlivých útvarov a má ostatných zmiasť“.

Ukrajinské úrady cez víkend oznámili, že ich ozbrojené zložky získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov.

Hnev po celom svete a obvinenia z páchania vojnových zločinov ruskými vojakmi na Ukrajine vyvolal nález masových hrobov a tiel na uliciach v mestách pri Kyjeve. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripísal vinu za „mučenie“ a „zabíjanie civilistov“ priamo lídrom v Moskve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet