Na hlavný obsah

Rusko v odvete vyhostí diplomatov z Belgicka, Holandska a Rakúska

Pohrozilo aj Luxembursku.

Rusko v odvete vyhostí diplomatov z Belgicka, Holandska a Rakúska
Na ilustračnej snímke Červené námestie v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničia v utorok (19. 4.) oznámilo vyhostenie 15 holandských diplomatov a zatiaľ bližšie nespresneného počtu pracovníkov belgického veľvyslanectva v Rusku. Moskva tak podľa svojho vyhlásenia reaguje na skoršie vyhostenie desiatok ruských diplomatov z týchto krajín.

Moskva tiež vyhosťuje štyroch rakúskych diplomatov v odvete za označenie štyroch pracovníkov ruských zastupiteľských úradov vo Viedni za nežiaduce osoby, uviedla agentúra TASS.

Holandsko pred časom označilo za nežiaduce osoby 18 ruských diplomatov, ktorých považovalo za dôstojníkov spravodajských služieb.

Moskva teraz dala dva týždne na opustenie územia Ruska 15 pracovníkom holandského diplomatického zastúpenia vrátane jedného zamestnanca generálneho konzulátu v Petrohrade, napísala agentúra TASS.

Ruská diplomacia si v utorok rovnako predvolala belgického veľvyslanca v súvislosti so skorším vyhostením 21 Rusov z krajiny. Aj táto krajina ruských diplomatov obvinila zo špionáže.

„Veľvyslanec dostal od ministerstva nótu, v ktorej sa za nežiaduce osoby označujú pracovníci belgického veľvyslanectva v Moskve, ktorí dostali príkaz opustiť územie Ruskej federácie do 3. mája,“ uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. Konkrétny počet vyhostených Belgičanov nešpecifikovalo.

Rusi varovali aj Luxemburg

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo tiež rakúskeho veľvyslanca Wernera Almhofera, ktorému odovzdalo nótu o vyhostení štyroch pracovníkov veľvyslanectva do 24. apríla v odvete za označenie štyroch pracovníkov ruských zastupiteľských úradov vo Viedni za nežiaduce osoby.

„Tento nie priateľský krok vážne poškodzuje bilaterálne vzťahy, ako aj medzinárodnú autoritu Rakúska,“ uviedla ruská diplomacia.

Moskva si tiež predvolala veľvyslanca Luxemburska, ktorému pohrozila, že sa môže rozhodnúť pre odvetnú reakciu za vyhostenie ruského veľvyslanca. Rozhodnutie Luxemburska označila za „neodôvodnený a nepriateľský krok“.

Rusko v uplynulom týždni zintenzívnilo svoju reakciu na skoršie vyhosťovanie svojich zástupcov v európskych krajinách a vyhlásilo za nežiaduce osoby napríklad diplomatov z Českej republiky, Bulharska alebo Európskej únie.

Európske štáty od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyhostili viac ako 300 zamestnancov ruských diplomatických misií, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet