Na hlavný obsah

Rusko varuje Spojené štáty, aby Ukrajine neposielali zbrane

Dodávky zbraní by podľa Antonova ešte viac zhoršili situáciu.

Rusko varuje Spojené štáty, aby Ukrajine neposielali zbrane
Ukrajinský vojak zabezpečuje presun spolubojovníkov počas kontroly nástražných pásc v meste Buča. Foto: TASR/AP

Rusko varovalo Spojené štáty, aby Ukrajine už neposlali ďalšiu dodávku zbraní. V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija-24 to povedal veľvyslanec Moskvy vo Washingtone Anatolij Antonov. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Zdôraznili sme neprijateľnosť tejto situácie, keď Spojené štáty poskytujú zbrane Ukrajine. Vyzvali sme na ukončenie tejto praxe,“ vyhlásil Antonov.

Dodal, že Washingtonu bola v tejto súvislosti zaslaná oficiálna diplomatická nóta vyjadrujúca obavy Moskvy. Dodávky ďalších zbraní zo strany USA by podľa Antonova ešte viac zhoršili situáciu a vyostrili konflikt na Ukrajine.

Finančná pomoc

Šéf Štátneho departmentu Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin v nedeľu (24. 4.) počas návštevy Kyjeva oznámili, že na vojenskú podporu Ukrajiny a 15 ďalších spojeneckých krajín vyčlení Washington 713 miliónov dolárov. Z toho 322 pôjde priamo pre Kyjev.

Zvyšok financií bude rozdelený medzi členské štáty NATO a iné krajiny, ktoré Ukrajine vojenskú pomoc už poskytli.

Americký prezident Joe Biden už predtým v apríli ohlásil dodatočných 800 miliónov dolárov vojenskej pomoci pre Ukrajinu vrátane ťažkého delostrelectva.

Balík pomoci nadväzuje na zhruba 2,6 miliardy dolárov vojenskej pomoci, ktoré USA poskytli Ukrajine už skôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet